Comparteix aquesta entrada

Salut i plàstics. Els ftalats

Els Ftalats són un grup de compostos químics, plastificants, usats en la fabricació de PVC i com a solvents en la producció de materials plàstics en contacte amb els aliments. Els trobem en una gamma àmplia de productes* de consum diari i per tant són uns contaminants ambientals omnipresents.

Segons dades disponibles, l’any 2013 només a Europa occidental es varen produir aproximadament 1 milió de tones de ftalats.

Les fonts principals d’exposició són els aliments, sobretot els grassos, el medi ambient d’espais interiors i el contacte directe amb materials plàstics que continguin ftalats, si el producte hi està en contacte ja que poden migrar del producte plàstic a l’entorn i al cos humà.

En persones se n’ha trobat a l’orina, la sang i la llet materna. Per exemple fa pocs mesos diferents personalitats de Catalunya i Balears amb ressò mediàtic participaven en un estudi amb l’objectiu de demandar polítiques legislatives i productives per a la reducció de plàstics vinculats al sistema alimentari.

Estem davant de substàncies anomenades “ extremadament preocupants “ per les autoritats sanitàries competents, ja que actuen com a disruptors hormonals: menor fertilitat, toxicitat reproductiva i toxicitat testicular, afecten el sistema hormonal i immunitari i danyen el fetge. La Unió Europea n’ha regulat l’ús i els ha avaluat dins de diferents marcs legislatius (materials en contacte amb aliments, productes químics, cosmètics i productes sanitaris).

En conclusió, què podem fer per millorar la nostra salut i reduir-ne l’ exposició? Reciclar els envasos plàstics d’un sol ús, demandar la reducció de l’ ús de plàstics en la fabricació i distribució de productes de consum ( a través d’associacions, per exemple) i evitar o reduir la compra d’aliments plastificats.

A més, també pots compartir aquest article.

Salut i bons aliments!

*canonades, revestiments de vinil per a pisos i parets, material per a teulades, vidres de seguretat, components d’automòbils, olis lubricants, detergents, embalatges d’aliments, adhesius, pintures, tintes d’impressió, segelladors, productes sanitaris com bosses per a l’emmagatzematge de sang, tubs, catèters, productes farmacèutics, calçat, cables elèctrics, articles de papereria, esmalt d’ungles, escuma per als cabells, sabons, xampús, perfums, cremes hidratants i, fins fa poc temps, joguines.

Alexandra González
Veterinària
Grup Recerca

BIBLIOGRAFIA:
– Butlletí ACSA BRIEF NÚM 15 MAIG-JUNT 2019. Agència Catalana de Seguretat Alimentària
– ECHA – REACH (https://echa.europa.eu/es/information-on-chemicals)
– EFSA 2019. Public consultation: phtalates used in food contact materials (21/febrer/2019)
Salut de plàstic. Campanya per la reducció de contaminants plàstics a la salut. REZERØ

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Lactància materna, bimaternitat i amor

Recordo les meves inquietuds quan esperava l’arribada del teu germà. Si em despertaria a la nit quan plorés, si sabria què li passava a cada