Comparteix aquesta entrada

Plantegem un canvi en els nostres horaris?

Atenció! El nostre sistema d’horaris laborals no és gens salutogènic. La promoció de la salut hauria de prioritzar el fet de que els nostres horaris estiguessin adaptats a la nostra biologia i respectessin mínimament els nostres ritmes circadians.

Les condicions de vida actuals suposen un greuge important per a la nostra salut i això repercuteix en la nostra productivitat. El sistema sanitari, per tan,t hauria de tenir com a màxima prioritat el fet de millorar-ho.

Al nostre país tot es fa més tard que ens els països que ens envolten. Els horaris laborals actuals no responen a cap criteri ni científic ni de tradició, es van instaurar en els anys 50 i aquí s’han quedat. El resultat és que tenim un gran desordre horari! Aquesta estructura també perjudica la vida familiar i entre altres coses seria la culpable del baix índex de natalitat i de molts casos de fracàs escolar.

Aquí treballem unes 300 hores anuals més que a Alemanya però la nostra productivitat és una de les més baixes d’Europa. Científicament el punt àlgid de productivitat és cap a les 11 del matí, pel nostre ritme circadià i per la concentració de sucre en la sang i el nostre rendiment tendeix a caure en picat a partir de les 4 de la tarda.

Així doncs la proposta seria: començar a treballar amb la llum del dia, concentrar al màxim la feina en les primeres hores del matí, menjar lleuger al migdia i poder estar a casa cap a les 5. No us sembla una meravella? Amb un esquema així rendiríem molt més, està súper demostrat en altres països. La nostra salut milloraria, la nostra productivitat també, la nostra vida familiar existiria ja que en molts casos es redueix únicament als caps de setmana. Amb horaris més racionals segurament reduiríem els nostres problemes de son i seriem persones més sanes i felices.

A què esperem?

Montse Guixeres Puig
Farmacèutica
Grup Actius per la salut

BIBLIOGRAFIA

Magazine La Vanguardia, Febrer 2019, Salvador Cardús (sociòleg i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona UAB, i membre del comitè d’experts per la reforma horària a Espanya)

Arxivat com a: Promoció salut

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Viatjar millora el benestar

Són moltes les raons per recomanar qualsevol viatge, des d’una petita escapada prop de casa fins a destinacions llunyanes. La sensació de benestar que proporciona