Comparteix aquesta entrada

Salut i Fake news: la nova plaga 2.0

La proliferació d’informacions falses online està suposant una amenaça per a la salut global. Falses cures sobre l’èbola difoses en els medis socials de l’Àfrica Occidental han impulsat la propagació del virus i disminuït la confiança en les autoritats sanitàries. Als Estats Units, el resorgiment de malalties prevenibles com el xarampió és el resultat de la desconfiança en les vacunes, alimentada per la desinformació online. A nivell institucional es parla ja de “brots de desinformació” (misinfodemic outbreaks).

L’anonimat condueix a la inhibició a l’hora d’expressar opinions. I les xarxes socials funcionen d’amplificador.  Com a exemple, un experiment del diari El País mostra com la plataforma de vídeos youtube escull amb preferència contingut extrem, encara que sigui fals, per mantenir l’audiència en la seva pàgina. Això succeeix en totes les búsquedes de temes científics, però s’accentua més encara quan es tracta de temes de salut. Cal tenir en compte que youtube és la segona pàgina web més visitada del món i el seu buscador, després del de google, el més usat. Només en la seva pàgina, youtube recomana cada dia 200 milions de videos. Així doncs, les seves recomanacions, falses o veritables, tenen una influència monstruosa.

Recentment, Facebook, Youtube i Instagram han fet declaracions dient que millorarien els seus algoritmes per evitar incentivar els missatges científicament erronis. Caldrà veure si això acaba suposant una disminució real de l’expansió d’aquest tipus d’informació. Cal remarcar que els algoritmes actuals no són encara prou efectius per bloquejar la desinformació sense impedir la discussió legítima sobre temes científics. I entrem en el complex debat entre censura i llibertat.

Les respostes convencionals dels sistemes de Salut Pública no estan essent eficients per combatre aquestes plagues de malainformació. Cal lluitar amb les mateixes armes. Però com? Darrerament, en el nostre medi hi ha personatges concrets que, a través dels seus perfils en xarxes socials, comencen a divulgar continguts amb fonament científic (www.luciamipediatra.com, www.boticariagarcia.com, www.gominolasdepetroleo.com), i de moment han aconseguit un nombre força remarcable de seguidors. Val a dir que alguns d’ells, però, han estat assetjats de forma força violenta en els seus perfils per grups radicals antivacunes.

Més recentment, s’ha constituït una plataforma, Salut sin bulos, on s’intenta desmuntar un a un, tots i cadascún dels mites i falses informacions sobre salut que van apareixent a les xarxes.

Nosaltres, com a professionals per la promoció de la salut, cal que aprofundim en les noves maneres de comunicar-se les generacions actuals i comprenguem com les falses notícies s’encomanen i es viralitzen. Només d’aquesta manera podrem “vacunar” contra elles amb missatges clars i accessibles.

Núria Gras Turon
Farmacèutica
Grup Difusió

REFERÈNCIES

Arxivat com a: ComunicacióFake-newsSalut comunitàriaEtiquetat com a: Fake newsSalutxarxes

Altres articles

Polítiques de Salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Imaginant la salut pública a Catalunya

Per saber com hauria de ser la Salut pública de Catalunya hauríem de començar sabent què és la salut pública. Segons la OMS “la salud