Recepta Antiperfeccionisme
Segons la Universitat del Sud de Califòrnia els humans tenim uns setanta mil pensaments al dia, quasi cinquanta per minut. El 95% d’aquests es repeteixen a diari….i el 80% dels nostres pensaments habituals són negatius!!. Això succeeix perquè el cervell evoluciona molt lentament i encara conserva aquest tret com un mecanisme d’autopreservació per detectar possibles amenaces des de’l principi dels temps. Ens impacten més les situacions, accions o comportaments negatius respecte als positius o neutres, és el que es coneix com a “biaix de negativitat”.
El cervell no distingeix la diferència entre la nostra percepció d’una situació i la realitat. La neuroquímica funciona igual…en situació d’estrès per qualsevol causa augmenta la secreció d’adrenalina i cortisol.
Per a un perfeccionista, la predisposició a la negativitat alimenta les inseguretats i fomenta un cercle viciós de dubte i autocrítica continuada, intenta al màxim evitar els errors. La vergonya i la culpa són dos emocions molt vinculades i properes a la por.
Els pensaments repetitius es converteixen en lladres de la felicitat, afectant l’autoimatge, les relacions, les expectatives,…encara que no en siguem conscients.
Culturalment ens han ensenyat que la perfecció és un valor al que cal aspirar, contràriament a la societat japonesa on per exemple l’art Kintsugi intenta posar de relleu les ruptures i les imperfeccions.
La psicoterapeuta Petra Kolber proposa algunes estratègies per recuperar el control:
– Esbrina quins són els teus tres pensaments negatius més habituals i escriu-los per prendre’n consciència.
– Deixa de pensar repetitivament “rumiar”: només podem controlar el present. Quan això succeeixi, cal substituir-lo per una cançó, pregària, llista de la compra,.. o posar atenció al moment present (el sol, el soroll del carrer,..).
– Oblida les expectatives i substitueix-les per objectius: específics, mesurables, realistes i realitzables.
– Identifica i reeduca al teu crític interior: respon de manera diferent quan sentis la veu interior.
– Fes-te amic de les teves imperfeccions: l’acceptació de qui som no significa necessàriament que ens hagi d’agradar tot de la nostra persona però sí que veiem amb objectivitat i compassió aquelles parts que poden millorar.
I, finalment, envolta’t de gent alegre i experiències positives per facilitar la sensació de salut i benestar.
Anna González Bachs
Metgessa
Grup Difusió i TiC. Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona.
BIBLIOGRAFIA:
– Cinco estrategias para dejar de ser tan perfeccionista. Bienestar emocional. Rocío Carmona
– The Perfection Detox. Petra Kolber
– Arte Kintsugi, la belleza de la fragmentación. Ikigai. Matsuri blog.
– La obsesión del perfeccionisme. Allan Mallinger & De Wyze
– La ciencia de la felicidad. Sonja Lyubomirsky