Com descongestionar un centre sanitari. Col·laboració interdisciplinària.
Durant l’època més crítica de l’actual pandèmia de Covid es van viure situacions de col·lapse en la majoria, per no dir tots, els CAPS del nostre país. On es feia més evident el caos era en la zona administrativa, amb llargues cues al carrer de pacients esperant per ser atesos, que se sentien molestos i impotents davant la desatenció que estaven vivint.
Per altra banda, les línies telefòniques estaven col·lapsades i era impossible contactar-hi per aquesta via. Les moltes baixes del personal mèdic i la gran demanda de visites, juntament amb l’elevada quantitat de proves Covid que es feien, no facilitaven donar l’atenció adequada a les visites i tampoc es podia fer el triatge dels casos més urgents.
Des de la farmàcia ens sentíem impotents ja que rebíem totes les queixes i el malestar de la gent però no podíem fer-hi res, ja que tampoc podíem establir contacte telefònic perquè les línies estaven col·lapsades per a tothom, la frustració era molt gran.
Com podem descongestionar un centre sanitari? Doncs una solució la podem trobar en el cas del CAP del barri de La Jara a Saragossa, en el qual mitjançant un sistema de comunicació basat en l’enviament de correus electrònics ho han aconseguit. La Jara es un exemple de col·laboració que no ha suposat realitzar una inversió econòmica ni grans canvis organitzatius.
Davant la situació caòtica que estaven vivint al CAP de La Jara es va concertar una reunió amb personal del CAP, representants de les tretze farmàcies de la zona, membres d’associacions de veïns i treballadors socials. Eren més de vint persones reunides i van aconseguir posar-se d’acord per afrontar el problema.
A vegades és necessari arribar al límit per reaccionar de la manera adequada.
En la reunió es va demanar a les farmàcies que ajudessin a gestionar l’accés dels pacients a l’ambulatori, informant al CAP dels casos més urgents via correu electrònic, es van prioritzar les cites urgents, renovar prescripcions en pacients crònics, renovar visats caducats, programar vacunes… Es van establir mecanismes d’actuació concrets davant diferents situacions.
Enviant un correu electrònic a un administratiu del CAP era suficient, ja que aquest es reenviava al metge pertinent indicant que provenia d’una farmàcia. En aquest correu electrònic s’avisava al metge que hi havia una consulta pendent i donava a la vegada possibilitat de contactar amb la farmàcia si hi havia alguna dificultat de comunicació amb el pacient.
Mitjançant aquest protocol es aconseguir descongestionar el CAP evitant les situacions de col·lapse (estalviant moltes cues, moltes trucades i molts nervis tant al personal assistencial com als pacients) aconseguint deixar via lliure per atendre als pacients que necessitaven una visita mèdica.
Aquesta col·laboració va ser bona per a tothom i és un exemple de com el treball interdisciplinari a tots nivells és fonamental en la promoció de la salut.
Montse guixeres Puig
Farmacèutica
Grup Actius. Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona.
Bibliografia:
Así consiguieron médicos y farmacéuticos descongestionar un centro de salud.” Correo farmacéutico abril 2022.
Autora: Gema Suárez Mellado.