Comparteix aquesta entrada

Protegim els joves del tabac

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra anualment el Dia Mundial Sense Tabac el 31 de maig amb l’objectiu d’intentar reduir el consum del tabac al món. Aquest any el lema és “Protegir als joves de la manipulació de la indústria i evitar el consum del tabac i la nicotina”.

Els joves sempre han sigut un objectiu de la indústria del tabac . Una persona que comença a fumar abans dels 20 anys no només és molt probable que es faci addicte sinó que difícilment podrà controlar aquest hàbit al llarg de la seva vida.

Precisament per això, la indústria del tabac fa els seus productes atractius amb l’empaquetat i la marca. Això s’ha fet molt evident amb les cigarretes electròniques, així com amb d’altres productes del tabac, pels quals han buscat influencers a les xarxes socials que promocionin els seus productes entre els joves, que són la seva principal audiència. Aquest Dia Mundial Sense Tabac la OMS vol apoderar els joves per prendre el control de la seva salut, rebutjar l’addició al tabac i aconseguir un futur lliure del tabac.

Entre l’agost del 2019 i el febrer del 2020 va tenir lloc un brot de lesions pulmonars associat   a l’ús de les cigarretes electròniques. Aquesta  nova malaltia, el Centre per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) la va anomenar EVALI (E-cigarrete or Vaping product use Associated Lung Injury).  Aquest brot de lesions pulmonars associat al vapeig  va afectar majoritàriament als EUA, on un gran número de joves utilitzen cigarretes electròniques . En total,  68 persones van morir, 1 pacient va necessitar un transplantament bilateral de pulmó i 2807 persones van requerir hospitalització , un 63%  per una síndrome de destret (o distress)  respiratori agut (SDRA). Molts pacients amb EVALI havien afegit a les seves cigarretes electròniques tetrahidrocanabinol (THC) i aquest contenia acetat de  vitamina E com a additiu, tòxic per via inhalatòria.

Per tot això, hem de protegir la joventut de l’ús del tabac en totes les seves formes, apoderar-la  i convertir-la en una generació lliure de tabac.

Maria Teresa Casamitjà
Metgessa
Grup de Recerca

BIBLIOGRAFIA

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la