Comparteix aquesta entrada

Prenent un cafè amb gats

Al Japó, cada vegada augmenta més la quantitat de parelles on treballen els dos i la gent que viu sola. El vertiginós ritme de treball que es porta, la petita mida dels apartaments a les ciutats, les persones que viuen soles i les que decideixen no tenir descendència, ha contribuït al creixement del nombre de mascotes, però no hi ha temps per a passejar-los.

Una enquesta feta per nippon.com revel.la que menys de la meitat de la gent que té gossos els treu més d’una vegada al dia i en la majoria de casos és la gent de més de 70 anys. Per això, el gat és la primera opció, ja que requereix menys cures i temps.

Als japonesos  els encanten els gats, bona prova d’això és que allà van néixer la Kitty i en Doraemon. També allà van sorgir els gats “trucadors de la bona fortuna” que tenen a l’entrada els negocis asiàtics i que solen vendre a les botigues de llaminadures. La majoria els coneix com al “gatet xinès”, però en realitat és japonès.

Però com hem comentat abans, els espais per viure són petits, i a més hi ha una llei que prohibeix tenir mascotes als apartaments, amb la qual cosa es fa molt difícil poder conviure amb aquests animalons.

Per això, va néixer a Taiwan el primer cafè de gats del món al 1998. Va agafar molta fama al Japó i era visitat freqüentment pels turistes japonesos, que al 2004 van obrir el primer cafè gat al seu país. A partir d’allà, es va anar popularitzant cada vegada més i ja n’hi ha una quarantena. En aquests cafès, els clients poden prendre alguna cosa, llegir la premsa o connectar-se a la wifi mentre diversos gats es passegen pel local. El visitant paga una tarifa per hores a part de pagar el que consumeix. Aquesta tarifa es destina a sufragar les despeses dels animals, així com les seves atencions veterinàries i alimentació.

Els cafès amb gats al Japó han de tenir una llicència i complir estrictes requeriments i regulacions de la Llei de Tractament i Protecció d’Animals. Avui en dia ja existeix també al Japó una cafeteria amb porcs vietnamites.

La idea va tenir tant d’èxit que s’ha exportat a altres països. Així al 2012 va aparèixer el primer cafè de gats a Europa i el seu nombre ha anat en augment tant a Europa com a USA.

L’èxit d’ aquests cafès rau en la companyia relaxant dels gats, que d’altra manera, seria per als japonesos una estressant i solitària vida urbana. Tant visitants com felins gaudeixen de carícies i relaxació gràcies a aquesta proposta. A més alguns dels locals permeten adoptar els felins que hi tenen. Estudis confirmen que aquelles persones que interactuen amb mascotes desenvolupen nivells més alts de socialització i confiança en relacions interpersonals. El fet de parlar i col.laborar amb altres persones que tenen el mateix amor pels animals amplia les relacions socials i de confiança amb els altres, per aquest motiu, aquesta proposta no només col.labora amb la salut sinó que també té una clara incidència en el desenvolupament emocional i social de l’individu.

També s’ha creat al Japó la primera cafeteria per vetllar a les mascotes mortes. Al Japó i a la resta del món, les mascotes poden arribar a ser molt més que simples animals, per tant la seva pèrdua és igual de dolorosa que la pèrdua s’un ésser humà estimat. Aquest cafè és un lloc on aquelles persones que hagin perdut el seu animal poden prendre alguna cosa i compartir el seu dolor i patiment amb altres persones que estan passant per una situació similar.

Empar Mallol
Veterinària
Grup Actius

BIBLIOGRAFIA:

https://www.nippon.com/es/features/h00311/

https://es.wikipedia.org/wiki/Café_de_gatos

Altres articles

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Evidències

La nostra percepció de la realitat pot ser poc fiable. I sovint per la part negativa: creiem que és pitjor del que ens mostren les