En ocasions la vida ens posa a prova i ens trobem davant de situacions difícils d’afrontar i de superar: una malaltia greu, la mort d’un ésser estimat, greus problemes de feina i/o econòmics… Aquestes i moltes altres situacions poden posar al límit la nostra capacitat de resistir i fins i tot arribar a superar-les. Un molt bon exemple també pot ser la realitat que estem vivint actualment amb la pandèmia de COVID19.
Aquesta infecció, provocada per un virus fins ara desconegut, ens ha conduït a una situació absolutament inimaginable en la que no només ens enfrontem a una malaltia causada per un microorganisme altament transmissible sinó que també hem de fer front a la por al desconegut i a unes estrictes mesures de confinament que han canviat absolutament la nostra forma de viure i de relacionar-nos.
Davant de tot això, el terme Resiliència pren més sentit que mai.
Provinent del llatí resiliens , la resiliència es defineix com la capacitat de les persones per a afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, per recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant de circumstàncies adverses.
La resiliència no és una qualitat innata tot i que sí que hi ha una certa tendència genètica. Les persones resilients poden sobreposar-se a les adversitats però a més són capaços d’utilitzar-les per créixer i desplegar el seu màxim potencial. Són persones amb un important autoconeixement (fortaleses i limitacions), creatives, segures d’elles mateixes (però sabedores de la importància del treball en equip), flexible davant dels canvis, assumeixen les dificultats com a oportunitats per aprendre, veuen la vida amb objectivitat i s’envolten de persones amb actitud positiva, creant així una sòlida xarxa de suport on recorren si així ho necessiten.
En qualsevol cas, aquesta és una habilitat que es pot aprendre, i en el moment actual ens pot ser molt útil per transformar una realitat que pot arribar a ser angoixant en una oportunitat per transformar-nos i ser millors.
Davant del confinament causat per la Covid19, us proposo algunes pautes per treballar la resiliència individual en un entorn tan limitat com pot ser l’interior d’una vivenda :
1.- Cuida’t a tu mateix. Mantingues unes rutines que t’ajudin a seguir actiu i també et permetin descansar; interessa’t per activitats que et facin gaudir o et relaxin; fes una mica d’activitat física a casa (camina al jardí o pel passadís, puja i baixa escales…); reserva alguna estona de meditació o de reflexió o escolta música.
2.- Cuida dels qui t’envolten. Si vius amb altres persones, feu activitats plegats, manteniu converses, compartiu el què us preocupa … Si vius sol, parla cada dia amb familiars, amics, veïns…
3.- Cuida el teu entorn: mantingues l’ordre i la neteja a casa, proposa’t petits reptes diaris per endreçar racons que sempre havies volgut endreçar i no havies tingut el moment per fer-ho.
Són tres senzilles accions que en un moment com l’actual, em fan sentir bé i amb una actitud positiva… Com ho veus tu?
Sílvia Cabarrocas
Farmacèutica
Grup Difusió