Comparteix aquesta entrada

Resiliència i Covid-19

En ocasions la vida ens posa a prova i ens trobem davant de situacions difícils d’afrontar i de superar: una malaltia greu, la mort d’un ésser estimat, greus problemes de feina i/o econòmics… Aquestes i moltes altres situacions poden posar al límit la nostra capacitat de resistir i fins i tot arribar a superar-les. Un molt bon exemple també pot ser la realitat que estem vivint actualment amb la pandèmia de COVID19.

Aquesta infecció, provocada  per un virus fins ara desconegut, ens ha conduït a una situació absolutament inimaginable en la que no només ens enfrontem a una malaltia causada per un microorganisme altament transmissible sinó que també hem de fer front a la por al desconegut i a unes estrictes mesures de confinament que han canviat absolutament la nostra forma de viure i de relacionar-nos.

Davant de tot això, el terme Resiliència pren més sentit que mai.

Provinent del llatí resiliens , la resiliència es defineix com la capacitat de les persones per a afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, per recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant de circumstàncies adverses.

La resiliència no és una qualitat innata tot i que sí que hi ha una certa tendència genètica. Les persones resilients poden sobreposar-se a les adversitats però a més són capaços d’utilitzar-les per créixer i desplegar el seu màxim potencial. Són persones amb un important autoconeixement (fortaleses i limitacions), creatives, segures d’elles mateixes (però sabedores de la importància del treball en equip), flexible davant dels canvis, assumeixen les dificultats com a oportunitats per aprendre, veuen la vida amb objectivitat i s’envolten de persones amb actitud positiva, creant així una sòlida xarxa de suport on recorren si així ho necessiten.

En qualsevol cas, aquesta és una habilitat que es pot aprendre, i en el moment actual ens pot ser molt útil per transformar una realitat que pot arribar a ser angoixant en una oportunitat per transformar-nos i ser millors.

Davant del confinament causat per la Covid19, us proposo algunes pautes per treballar la resiliència individual en un entorn tan limitat com pot ser l’interior d’una vivenda :
1.- Cuida’t a tu mateix. Mantingues unes rutines que t’ajudin a seguir actiu i també et permetin descansar; interessa’t per activitats que et facin gaudir o et relaxin; fes una mica d’activitat física a casa (camina al jardí o pel passadís, puja i baixa escales…); reserva alguna estona de meditació o de reflexió o escolta música.
2.- Cuida dels qui t’envolten. Si vius amb altres persones, feu activitats plegats, manteniu converses, compartiu el què us preocupa … Si vius sol, parla cada dia amb familiars, amics, veïns…
3.- Cuida el teu entorn: mantingues l’ordre i la neteja a casa, proposa’t petits reptes diaris per endreçar racons que sempre havies volgut endreçar i no havies tingut el moment per fer-ho.

Són tres senzilles accions que en un moment com l’actual, em fan sentir bé i amb una actitud positiva… Com ho veus tu?

Sílvia Cabarrocas
Farmacèutica
Grup Difusió

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la