Comparteix aquesta entrada

Política i sostenibilitat

Els paratges naturals ens provoquen benestar; pot ser que observar-los en tota la seva immensitat ens relaxi. Ja sigui passejar per un bosc frondós, caminar per la sorra fina de la platja o notar l’aigua fresca del rierol que passa pel costat de casa, ens permet despertar sensacions i experimentar moments amb tot el cos.

Em pregunto per què el preu que hem de pagar per un suposat creixement econòmic que els polítics diuen que és necessari per mantenir la societat del benestar, és malmetre allò que porta de forma totalment gratuïta un benestar permanent?

La paraula sostenibilitat amb el medi ambient ha d’agafar cada cop més força dins el món de la política. Pel que fa a la Salut, en totes les seves polítiques relacionades, es dóna una gran importància a l’aplicació dels avenços tecnològics per produir la no-creació de residus per part de tota la indústria.

El plàstic ha estat un descobriment per a la comoditat d’una societat consumista on l’únic important ha estat el creixement econòmic. Aquest plàstic, ara, ens està ofegant i el que és pitjor, està ofegant la nostra naturalesa. No soc capaç de trobar un indret i no veure un plàstic. Pot ser que al final aquest s’acabi incorporant dins el nostre organisme?

S’ha de frenar de forma radical i des del seu origen la producció de plàstic. S’ha de gestionar el plàstic fabricat, ara en forma de deixalla, perquè aquest no s’incorpori de forma irreversible als ecosistemes , a les plantes, als animals, en definitiva, a la Natura.

Necessitem polítiques valentes davant d’un problema de salut, però també pel benestar comunitari. La Natura és de tots i la salut també.

La política hauria de fer accions per modificar les condicions mediambientals per tal de disminuir els efectes nocius produïts per l’home. Efectes que no controlem i minven la Salut individual i comunitària.

La gestió de la Salut, políticament parlant, està en un sol departament. Des d’allà es gestiona la salut de tota la comunitat. Però  la Salut esta en tots els àmbits, en totes les polítiques i hauria d’estar en tots els departaments.

Juli Sunyer
Grup de recerca
Grup de Promoció de la Salut de Girona.

Arxivat com a: Promoció salutEtiquetat com a: medi ambientpolítica sanitàriasostenibilitat

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Lactància materna, bimaternitat i amor

Recordo les meves inquietuds quan esperava l’arribada del teu germà. Si em despertaria a la nit quan plorés, si sabria què li passava a cada