Comparteix aquesta entrada

Olis essencials i benestar

El sentit de l’olfacte ha estat considerat amb menys interès que els altres sentits, com la vista o l’oïda, però té un important paper en la nostra vida quotidiana, a la vegada que ens permet reviure i recordar experiències anteriors.
Les neurones de l’olfacte són les úniques que comuniquen directament el sistema nerviós central (SNC) amb el medi extern i poden constituir una via d’entrada de substàncies al cervell.
L’ús dels olis essencials amb l’objectiu de millorar la salut física o mental, o simplement aconseguir una sensació de benestar, te una llarga tradició. Antigues civilitzacions com l’egípcia, grega, romana, persa, India, xinesa… ho han utilitzat i fins arribar als nostres dies .
El seu ús, ja sigui per a prevenir o curar malalties o per a mantenir la salut i el benestar, es coneix com a “aromateràpia”, nom donat per René-Maurice Gatefossé en 1936.
Són productes d’origen vegetal constituïts per barreges molt complexes de compostos orgànics volàtils. Per la seva complexitat i variabilitat es fa necessari un control de qualitat adequat per garantir la seva autenticitat així com la seva eficàcia i seguretat en el seu ús.
En l’àmbit preclínic s’han fet estudis que han permès descriure nombroses activitats com analgèsica, antifúngica, sedant o estimulant del SNC, antiinflamatòria , antivírica ,colerètica i/o colagoga… Es poden administrar per via oral, tòpica i inhalatòria.

Els efectes per via inhalatòria sobre l’estat d’ànim podrien ser pràcticament instantanis i serien el resultat d’una actuació tant directa com indirecta en el SNC.
Els seus components arribarien ràpidament a zones específiques del cervell, on interactuaria amb diferents tipus de receptors i enzims produint una gran varietat d’activitat farmacològica i efectes de tipus psicològic.


El sistema olfactiu humà és extremadament sofisticat i és capaç de detectar i diferenciar milers de compostos volàtils.
Entre els olis essencials investigats i amb evidencies clíniques sobresurten el de romaní , lavanda i els dels gènere citrus . Podrien tenir efectes beneficiosos en cas de símptomes lleus o moderats d’estrès, angoixa i depressió, ja siguin administrats per via oral o per inhalació.
Efectes provocats per la inhalació de:

S’han descrit mecanismes d’acció com: Inhibició del transportador de serotonina, inhibició de l’alliberació de acetilcolina en la unió neuromuscular , inhibició dels canals de calci entre d’ altres.

El seu efecte podria complementar el tractament farmacològic. Els fàrmacs més utilitzats en els trastorns de l’estat d’ ànim son les benzodiazepines, inhibidors de la recaptació de serotonina i antidepressius tricíclics . Els que són més recents tenen un millor perfil de tolerabilitat però no estan exempts d’efectes indesitjables que poden interferir en les activitats quotidianes dels pacients i que determinen una baixa adherència al tractament.

Conclusió:
Els trastorns que afecten a l’estat d’ànim tenen un gran impacte social. El nostre estil de vida comporta altes dosis de nerviosisme, estrès, angoixa … així com l’envelliment progressiu de la població. Així doncs l’ús d’olis essencials en casos lleus o en combinació amb altres fàrmacs ( fet que ens podria permetre reduir dosis i en conseqüència el risc d’efectes adversos) s’hauria de tenir en compte com a possible opció terapèutica en alguns casos. És cert que la dificultat de realitzar grans estudis clínics ha impedit tenir en compte el seu potencial però noves revisions i nous marcadors d’efectivitat són força prometedors.
Són un bon actiu pel nostre benestar !

Montse Guixeres Puig
Farmacèutica
Grup Actius. Grup de Professionals per a la Promoció de la salut a Girona


Bibliografia:
* Aceites esenciales y estado de animo. Autora : Roser Vila Casanovas . Unitat de farmacologia, farmacognòsia. Facultat de farmàcia i ciències de l’alimentació. Universitat de Barcelona. Acte d’ingres com acadèmica de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya 3/06/19
* Smell and stress response in de brain: Revew of the connection between chemistry and neuropharmacology. Molecules 2021 . yoshinori Masuo, Tadaaki Satou, Hiroaki Takemoto and Kazuo Koike. Font: www.fitoterapia.net

Altres articles

Polítiques de Salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Imaginant la salut pública a Catalunya

Per saber com hauria de ser la Salut pública de Catalunya hauríem de començar sabent què és la salut pública. Segons la OMS “la salud