Comparteix aquesta entrada

Nova piràmida de l’alimentació saludable

Un pas més en la promoció de la salut  i del medi ambient.

La nova guia fa un recorregut per totes les fases de l’alimentació i aborda des de l’elecció responsable de l’aliment  fins a la conservació de les sobres i el reciclat de residus.

A la base de la piràmide es  situen els hàbits de vida saludable: activitat física diària de 60 minuts (intensitat moderada), equilibri emocional, balanç energètic, tècniques culinàries saludables i  ingesta adequada d’aigua.

El grups de consum a cada àpat principal inclouen: Pa de farina de cereals de gra sencer, pasta integral, arrós integral, patates, castanyes, llegums tendres segons el grau d’activitat física.

Verdures i hortalisses 2-3 vegades al dia. Fruites 3-4 vegades al dia.

Consum variat moderat: làctics 2-3 al dia, peixos, carns magres, blanques i llegums, fruits secs i ous: 1-3 al dia (alternar). Begudes fermentades, consum opcional moderat i responsable en adults.

Consum opcional  i molt moderat: carns vermelles, processades i embotits. Dolços, “bolleria”, greixos per untar i snacks salats.

Els suplements/complements dietètics o nutricionals son una opció individualitzada amb consell dietètic professional.

Els estris de cuina amb què es remena el menjar han de ser de silicona ja que els de metall poden rascar i desprendre partícules perjudicials per a la salut. S’ha de tenir en compte que els de fusta poden tenir esquerdes on s’hi poden posar microorganismes.

Les sobres d’aliments també s’han de conservar correctament, guardant-los sempre en recipients de vidre. Per escalfar els aliments es desaconsella el plàstic i es recomana el  tupper de vidre.

La nova guia insisteix en totes les fases de l’alimentació : elecció responsable dels aliments de proximitat i de temporada, la preparació, el cuinat, la conservació de les sobres i el reciclatge sostenible dels residus. També assenyala que en l’elecció d’un menú equilibrat  hi ha d’haver consens familiar ja que hi haurà aliments que seran més ben acceptats que d’altres. Arribar a  un acord també forma part de l’educació nutricional i la col·laboració en tot el procés ( disseny, compra i elaboració dels plats) també es molt important.

La nutrició del futur, segons ha aventurat Javier Aranceta, arribarà en 5-10 anys quan un xip ens digui els polimorfismes genètics que tenim en el nostre ADN, així podrem saber quins aliments ens convenen més. També hem de tenir present la cronobiologia de la nutrició, ja sabem que els dolços es metabolitzen millor si es mengen al matí i les proteïnes es metabolitzen millor per la nit i es vinculen a un son més reparador. Els greixos només s’haurien de consumir al migdia. Tots aquests consells estan recollits en la nova guia amb un respecte total a la dieta mediterrània  i als estils de cuina tradicionals.

Montse Guixeres Puig
Grup Actius

Bibliografia:

  • Guia de la alimentación saludable a punt de publicar per la SENC.
  • Javier Aranceta. President del Comité Científic de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) i  de la Real Acadèmia de Medicina del País Vasc.

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la