Comparteix aquesta entrada

Marxa nòrdica una altra opció per realitzar activitat física

Últimament hem pogut llegir a la premsa que en alguns Centres d’Atenció Primària s’ofereix la possibilitat de realització de marxa nòrdica per els seus efectes positius per la salut. Quin va ser l’origen de la marxa nòrdica? En què consisteix? Que en diu la literatura científica? Quin són aquests efectes positius?

El Nòrdic Walking (NW) o Marxa Nòrdica (MN) és originari de Finlàndia. Als anys 30 del segle passat, esquiadors d’esquí de fons començaven a entrenar a l’estiu, sense la presència de la neu. No va ser fins el 1996 que Marko Kantaneva, llicenciat en ciències de l’activitat física va presentar els resultats dels seus estudis i proves amb bastons a una empresa de material esportiu i conjuntament varen perfeccionar el concepte de moviment donant-l’hi el nom en finlandès de “Sauvakäveli”, traduït al català seria “caminar amb bastons” 1 .

La MN consisteix en caminar utilitzar dos bastons especialment dissenyats per la MN. Es tracta de caminar impulsant-se amb els dos bastons, simulant l’acció de l’esquí de fons. Amb la realització de la MN no només hi estan implicades les cames, la part superior del cos també hi té un paper fonamental. Aquest moviment permet augmentar la velocitat, la participació muscular i de retruc la despesa energètica total, sense que es vegi afectada l’estabilitat de la marxa 2,3 .

Existeixen molts estudis científica recomanen la MN com a activitat física apta per a tothom aportant beneficis a nivell: musculoescalètic, cardiorespiratori, endocrí, immunitari, psicològic, si es practica a la natura els seus beneficis augmenten.

En una revisió sistemàtica recent Bullo V et al. (2018) van concloure que es podia considerar el Nòrdic Walking com una forma d’exercici aeròbic segura i accessible, capaç de millorar els resultat cardiovasculars, la força, la capacitat d’equilibri i la qualitat de vida5.

La Marxa Nòrdica, és una activitat física econòmica, apta per a totes les edats. És important principalment en els inicis la realització amb personal qualificat.

Us deixo un link on trobareu dinamitzacions d’itineraris saludables amb marxa a la provincia de Girona.   http://www.itinerarisiparcsdesalut.cat/calendari.html

Practicant-la faràs exercici i coneixeràs l’entorn!

Salut!

Núria Puigvert

Infermera

Grup Difusió i TiC

BIBLIOGRAFIA

1.- http://www.fenwa.es/nordic-walking/historia

2.- http://www.nordicwalking-girona.com/p/que-es-el-nordic-walking.html

3.- Martínez-Lemos, R. Iván & García-García, Oscar & Serrano-Gomez, Virginia. Nordic Walking y Salud: una revisión descriptiva. Cuadernos de Psicologia del Deporte. 2011. 11. 115-121.

4.- http://www.fenwa.es/areas/salud

5.- Bullo V,  Gobbo S ,  Vendramin B ,  Duregon F ,  Cugusi L , Di Blasio A,  Bocalini DS ,  Zaccaria M ,  Bergamin M ,  Ermolao A . Nordic Walking Can Be Incorporated in the Exercise Prescription to Increase Aerobic Capacity, Strength, and Quality of Life for Elderly: A Systematic Review and Meta-Analysis. Rejuvenation Res. 2018 Apr;21(2):141-161.

Arxivat com a: Hàbits saludablesPromoció salutEtiquetat com a: activitat físicahàbits saludablesmarxa

Altres articles

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Evidències

La nostra percepció de la realitat pot ser poc fiable. I sovint per la part negativa: creiem que és pitjor del que ens mostren les