Comparteix aquesta entrada

Fem e «click»? Busquem actius!!

El grup interdisciplinar de professionals per la promoció de la salut de Girona va néixer el 2014 arran de la intenció de treballar units per a sensibilitzar, des dels propis col·legis professionals, als  companys respecte a la  promoció de la Salut.

Des del grup 3  (1) vam creure adient fer un mini taller per anar sensibilitzant aquí i allà als diferents professionals, per aconseguir “fer un click” en la nostra visió del benestar.  I des del 2017 ens hi hem posat de valent.

Aquest és el nostre tercer any,  i poc a poc hem anat veient com hem aconseguit que s’hagi sentit a  parlar  d’actius, salutogènesi, promoció.  I que  s’entengui el model d’actius com a quelcom complementari en el nostre treball com a professionals pel benestar (2,3)

Animar-vos des d’aquí, un cop ja explicat com identificar actius (4),  a investigar  i usar actius en el nostre dia a dia; perquè, com diu confuci, “m’ho van explicar i ho vaig oblidar (…) ho vaig fer i ho vaig aprendre”…

Un actiu, és  aquell factor o recurs que potencia la capacitat dels individus, comunitats o poblacions a mantenir la salut i el benestar (5) o,  dit d’una altra manera,  allò IDENTIFICAT pel propi subjecte com a quelcom que aporta benestar EN UN MOMENT I CONTEXT DETERMINAT; te un potencial intrínsec en el camí pel benestar de la nostra comunitat.

Posem-los en el nostre dia a dia professional i, perquè no, personal! (6):

  • Fem  prescripció social  en el nostre treball individual ! pensem i explorem actius quan tenim al nostre davant algú amb cert malestar persistent tot i el treball que s’està fent en els seus problemes.
  • Si esteu embrancats en estudis preliminars o diagnòstics de la vostra comunitat penseu en els mètodes per a detectar actius, sempre orientats i  sempre justificats. Serà una manera de posar sobre paper coneixements, habilitats i capacitats que JA TENIM en la comunitat i així potenciar-les; detectar espais identificats com a positius i detectar perquè certs recursos, potencials actius, la comunitat no els reconeix com a tal valorant què fer llavors
  • Sempre, en qualsevol moment, es pot aprofitar contactes amb la comunitat per a detectar actius:  Fer un mapeig directe aprofitant una intervenció grupal; aprofitar les caminades per fer detecció d’actius per part dels participants (tipus photovoice) o organitzar la ruta i fer mes «passeig comunitari». També podem aprofitar trobades o fires de la comunitat per fer (mapping)

Imaginar, fer, interactuar amb la comunitat. Ella té la resposta i Ella ho ha de saber: conscienciem per apoderar!

Professionals del Grup d’Actius per a la salut

BIBLIOGRAFIA

(1) https://www.promosalutgirona.org/que-fem/grup-3-actius-salut/

(2) https://www.promosalutgirona.org/salutogenesi-i-patogenesi-dos-models-pel-treball-en-benestar/

(3) Guía del autoestopista salutogénico : camino salutogénico hacia la promoción de la salud. Lindström B, Eriksson M, Marigo i Costa J, Juvinyà Canal D, León Herrero V, et. al. Publisher: Documenta Universitaria 2011.

(4) https://www.promosalutgirona.org/com-identificar-actius-de-salut/

(5)  Morgan, A., Ziglio,E. Revitalising the public Health evidence base: An asseth model. A Morgan, Davies, Ziglio (editors) Healt Assets in a global context: theory, methods, action. Nova York: Springer; 2010

(6) Metodología para el mapeo de activos de salud en una comunidad. Botello et al. Gac. Sanit. 2013

Arxivat com a: ActiusPromoció salutSalutogènesiEtiquetat com a: actiusSalutogènesi

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Coneixes l’Slow Gardening?

En aquest post us vull parlar d’una activitat que practiquem a casa des de la pandèmia i que ens dona molta satisfacció a nivell familiar.

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dona, menopausa. Salut i vida

La menopausa és fruit de la involució natural dels ovaris amb l’edat. L’absència de menstruació és provocada per l’evolució fisiològica del cos de la dona.