terapies complementaries

Comparteix aquesta entrada

Les teràpies complementaries, una mirada des de la promoció de la salut

Les teràpies complementàries (TC) poden ser moltes i diverses, però tenen un objectiu comú: assolir l’harmonia  de tres esferes, el cos, la ment i l’esperit.  Afavoreixen una adaptació saludable a la vida. La persona es considera una unitat. El cos, la ment i l’esperit són un. Si una d’aquestes parts es desequilibra i no es corregeix es produirà la malaltia. Així doncs, tenen com a objectiu tant promoure la salut com prevenir l’afecció incidint en una higiene corporal i alimentària adients, en actituds i emocions positives i constructives, així com en les relacions interpersonals; en resum, incideixen en hàbits importants per mantenir una vida saludable.

Les TC van ser definides en la Declaració de Alma Ata l’any 1978. A data d’avui encara no tenen cabuda en molts sistemes de salut ni compten amb l’aval del col·lectiu biomèdic. La medicina oficial i les teràpies complementàries son totalment oposades tant en el diagnòstic com en el tractament de la malaltia, tot i que el seu objectiu és el mateix: aconseguir el màxim estat de salut per a cada individu. Sovint es parla de les TC com si fossin un tractament i no és així, ja que les seves bases teòriques també promouen hàbits saludables, actituds mentals i de comportament, així com els espirituals.

Les TC poden ser útils en qualsevol etapa vital, en un estat òptim de salut, en la malaltia i en els últims dies de vida, perquè promouen el benestar general, fan una bona prevenció, s’anticipen a la malaltia i acompanyen satisfactòriament a la persona fins al final dels seus dies. Per això és tan important que estiguin a l’abast de la població.

Abasten una varietat de disciplines que inclouen des de la dieta i l’exercici fins les condicions mentals i canvis d’estils de vida. Alguns exemples són l’acupuntura, les visualitzacions, la quiropràctica, el ioga, la hipnosis, la aromateràpia, la relaxació,  massatge i molts altres. Cal dir que és important que s’utilitzin de forma complementària als tractaments convencionals, potenciant les cures per aconseguir un màxim de benefici per a la persona. Així, doncs, qualsevol persona, en qualsevol edat i situació de vida, pot beneficiar-se d’unes TC adients i ben aplicades per professionals de la salut, els quals, des de una vessant pedagògica i informativa procuraran explicar als usuaris continguts útils per entendre d’una forma diferent com funciona el cos i la importància de la interrelació entre el cos, la ment i les emocions.

Laura Navazo Subirana
Infermera
Grup de Recerca
Grup de Professionals per la Promoció de la Salut a Girona

BIBLIOGRAFIA

https://www.cofenat.es/es/actualidad/noticia-cofenat-aplaude-sanidad-de-todas-preste-atencion-2359-2.html?key=Otu%20BnyvxqtPh2FxQjtvRA==

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Lactància materna, bimaternitat i amor

Recordo les meves inquietuds quan esperava l’arribada del teu germà. Si em despertaria a la nit quan plorés, si sabria què li passava a cada