Comparteix aquesta entrada

L’ègida d’Atenea

Segons el mite, Atenea, filla de Zeus, va néixer del cap del pare. Va ser imbatible en la guerra, ni tan sols Ares va poder derrotar-la. Atenea va ser patrona de diverses ciutats però va ser més coneguda com a protectora d’Atenes i de tota la regió de l’Àtica. També va donar protecció a molts herois i apareix en una gran quantitat d’episodis de la mitologia, tal i com explica Homer. Entre els objectes associats a la deessa es troben l’òliba —símbol de la saviesa— i l’olivera. Sovint es representa en l’art amb una armadura, un escut i una llança. L’armadura és una ègida feta, segons els relats, amb la pell d’un gegant, ornada amb el cap de Medusa, que li va regalar Perseu.

Les persones del món actual també compten amb ègides, que compleixen la mateixa funció però fetes de diferents recursos .Per abordar aquesta analogia, cal fer referència a uns dels conceptes més importants de la teoria salutogènica: els Recursos Generals de Resistència.

Segons aquesta teoria, els Recursos Generals de Resistència (RGR) són factors biològics, materials i psicosocials que fan més fàcil a les persones percebre la vida com a coherent, estructurada i comprensible. Els RGR més comuns són el coneixement, l’experiència, l’autoestima, l’empatia, els hàbits saludables, el compromís, el suport social, el capital cultural, la intel·ligència, el treball, les tradicions, i la visió de la vida. Si una persona té aquest tipus de recursos a la seva disposició, o en el seu entorn immediat, té més oportunitats per fer frontals embats de la vida. Els RGR actuen també com a escut i protecció davant els reptes vitals i també davant les hostilitats del món actual.

La teoria salutogènica també explica que aquests recursos ajuden les persones a construir experiències coherents en la vida. Però més enllà de posseir-los, cal ser capaç d’utilitzar-los, és a dir, posseir allò que Aaron Antonovsky va denominar Sentit de Coherència. El sentit de coherència fa que una persona pugui percebre que pot manejar qualsevol situació, independentment del que està succeint en la vida. De res serveix tenir els RGR si no se sap què fer amb ells.

En l’antiguitat l’ègida va ser un símbol de la invulnerabilitat garantida pels déus. Actualment, els professionals que treballem per a la promoció de la salut, hem de fer com Atenea i mantenir ben forta l’ègida i alhora tenir el repte d’acompanyar les persones perquè puguin reforçar el seu escut; tenint sempre present que mai ningú podrà desprendre’s de la vulnerabilitat humana.

La nostra ègida, l’escut protector fet de Recursos Generals de Resistència,depèn de molts factors però, en gran mesura, també depèn de la voluntat i del treball constant de cada persona i de la responsabilitat davant la promoció de la seva salut.

Lis Brusa
Treballadora Social
Grup Difusió

Bibliografia

Homero,  Ilíada y OdiseaEditorialPlutón, 2022.

Revista española de salud pública, Francisco Rivera de los Santos (1,2), Pilar Ramos Valverde (2), Carmen Moreno Rodríguez (2) y Mariano Hernán García (3). versión On-line ISSN 2173-9110versión impresa ISSN 1135-5727

Robert Graves, Los mitos griegos, Editorial Ariel,2016.

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Treball Social i promoció de la salut

El Treball Social és una disciplina acadèmica que promou el canvi i el desenvolupament social, la cohesió social i l’enfortiment i l’alliberament de les persones.