Comparteix aquesta entrada

La promoció de la salut i l’estrès

Quantes vegades hem sentit l’expressió estic estressat,  realment  és quelcom molt habitual en la societat en la que vivim. L’estrès és una resposta automàtica de l’organisme (fisiològica, psicològica i conductual) enfront  a qualsevol canvi. Si s’allarga en el temps es pot convertir en un problema… . L’agència europea per la seguretat i salut en el treball senyala que del 50 al 60% de l’absentisme laboral hi està relacionat .

Ja en el 1936 es van publicar estudis que demostraven que el fet de posar el nostre organisme en estat d’estrès provocava modificacions morfològiques i fisiològiques que podien desembocar en un estat patològic. Actualment està demostrat que un estrès crònic accelera l’envelliment, altera el sistema immunològic i retarda el temps de cicatrització per tant…

ÉS FONAMENTAL QUE TINGUEM HÀBITS SALUDABLES PER MINIMITZAR ELS EFECTES

Els consells bàsics son:

1-Afronta els problemes si pot ser amb calma i tracta de resoldre’ls i sobretot accepta el què no es pot canviar.

2-Practica tècniques de relaxació i activitats relaxants. La pràctica d’exercici físic és molt útil per a descarregar la tensió.

3-Adopta una actitud positiva, recupera el sentit de l’ humor, no siguis massa perfeccionista, confia més en la gent  i en la vida. Mira de veure la part positiva dels canvis.

4-Disfruta de cada dia. Reserva un temps per alguna activitat que t’agradi i sense presses.

5- Aprèn a dir NO. No sempre has de complir les expectatives i desitjos dels altres.

6-Comparteix les teves emocions, no t’aïllis.

7- Cuida’t. Mima el teu cos i la teva ment. Menja de manera sana i sensata, dorm adequadament, evita l’excés d’alcohol i d’estimulants.

Montse Guixeres
Farmacèutica
Grup Actius. Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

Bibliografia: 

La salut en tus manos. autor Angel Escudero Villanueva-médico promotor de la salud. Publicat en Hello Valencia nº194 abril/2017

Recomanacions per a reduir l’estrès de la SEFAC (societat española de farmàcia comunitària)

Altres articles

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Evidències

La nostra percepció de la realitat pot ser poc fiable. I sovint per la part negativa: creiem que és pitjor del que ens mostren les