Quantes vegades hem sentit l’expressió estic estressat, realment és quelcom molt habitual en la societat en la que vivim. L’estrès és una resposta automàtica de l’organisme (fisiològica, psicològica i conductual) enfront a qualsevol canvi. Si s’allarga en el temps es pot convertir en un problema… . L’agència europea per la seguretat i salut en el treball senyala que del 50 al 60% de l’absentisme laboral hi està relacionat .
Ja en el 1936 es van publicar estudis que demostraven que el fet de posar el nostre organisme en estat d’estrès provocava modificacions morfològiques i fisiològiques que podien desembocar en un estat patològic. Actualment està demostrat que un estrès crònic accelera l’envelliment, altera el sistema immunològic i retarda el temps de cicatrització per tant…
ÉS FONAMENTAL QUE TINGUEM HÀBITS SALUDABLES PER MINIMITZAR ELS EFECTES
Els consells bàsics son:
1-Afronta els problemes si pot ser amb calma i tracta de resoldre’ls i sobretot accepta el què no es pot canviar.
2-Practica tècniques de relaxació i activitats relaxants. La pràctica d’exercici físic és molt útil per a descarregar la tensió.
3-Adopta una actitud positiva, recupera el sentit de l’ humor, no siguis massa perfeccionista, confia més en la gent i en la vida. Mira de veure la part positiva dels canvis.
4-Disfruta de cada dia. Reserva un temps per alguna activitat que t’agradi i sense presses.
5- Aprèn a dir NO. No sempre has de complir les expectatives i desitjos dels altres.
6-Comparteix les teves emocions, no t’aïllis.
7- Cuida’t. Mima el teu cos i la teva ment. Menja de manera sana i sensata, dorm adequadament, evita l’excés d’alcohol i d’estimulants.
Montse Guixeres
Farmacèutica
Grup Actius. Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona
Bibliografia:
La salut en tus manos. autor Angel Escudero Villanueva-médico promotor de la salud. Publicat en Hello Valencia nº194 abril/2017
Recomanacions per a reduir l’estrès de la SEFAC (societat española de farmàcia comunitària)