El concepte d’activitat física, que actualment es contempla com a una acció que cal planificar per tal d’incloure-la dins la nostra rutina diària, en temps passats es trobava integrat a la forma de vida de les persones. A les societats preindustrials, la vida quotidiana es desenvolupava en plena natura i el dia a dia implicava córrer, muntar a cavall, caminar llargs trajectes, navegar per rius, tallar llenya, llaurar camps…
El pas cap a una societat més industrialitzada ha anat allunyant progressivament a l’home del medi natural, iniciant un camí cap a la tecnificació que, junt a la incorporació de la tecnologia, han anat comportant una vida més còmoda però també més sedentària. Això ha fet que en els darrers anys hàgim hagut d’incorporar la pràctica d’activitat física com una recomanació necessària per mantenir un adequat estat de salut, davant de l’augment del sobrepès (gairebé el 40% de la oblació adulta espanyola), l’obesitat (16% dels adults espanyols pateixen obesitat i les malalties cròniques associades. La situació és especialment preocupant en la població més jove.
Les evidències científiques posen de manifest que la pràctica regular d’exercici físic té nombrosos beneficis per a la salut física i mental, que es tradueixen en una millora de la qualitat de vida de les persones. Però més enllà de l’exercici físic, el fet de mantenir un mínim de 30 minuts d’activitat física diària és una recomanació de la OMS (Organització Mundial de la Salut) per a la millora de la salut de la població.
Les persones físicament actives viuen més anys que les sedentàries i amb millor qualitat de vida, pateixen menys problemes cardiovasculars, excés de pes o càncer de còlon. A més, mantenir un estil de vida actiu ajuda a dormir millor, fer més bones digestions i mantenir un hàbit intestinal adequat millora l’humor i fins i tot ajuda a veure la vida amb més optimisme.
Però, com podem incorporar aquesta activitat física a les nostres agendes d’una forma fàcil?
Cal prendre la decisió d’adoptar d’un estil de vida actiu i assumir el compromís de fer el possible per aconseguir-ho.
Per començar, fes una anàlisi de cadascun dels moments del dia en què pots ser actiu:
- Pots anar a l’escola o a la feina a peu?
I si no és possible, pots baixar de l’autobús algunes parades abans del teu destí?
- Pots pujar per les escales de casa enlloc d’agafar l’ascensor?
- Pots cercar espais diaris d’activitat: fer els encàrrecs a peu, procurar allargar el trajecte quan anem a fer encàrrecs diaris (llençar les escombraries, anar a comprar el pa, sortir a passejar el gos…)
- Hi ha alguna activitat física que et motivi a ser actiu/va en els teus moments d’esbarjo? Podrien ser passejos en família, rutes en bicicleta, activitats de jardineria…
Val la pena que reflexionem i procurem i incorporar aquest estil de vida actiu. Així no haurem de buscar un moment per fer activitat física, sinó que ja l’estarem fent sense pensar-hi.
Sílvia Cabarrocas
Farmacèutica
Grup de Difusió. Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona
BIBLIOGRAFIA
* Les activitats físiques d’aventura a la natura: un fenomen modern o postmodern? Cornelio Águila Soto
* Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES). Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya
* Viure més i millor? Siguem físicament actius! Departament de Salut. Generalitat de Catalunya