De ben segur que emocionalment ningú estava preparat per la pandèmia. Tots i totes hem patit el còctel emocional degut a la pandèmia i el confinament, en especial ens professionals sanitaris que hem estat treballant a primera línia, així com els seus familiars i amics. També aquells a qui el virus ha tocat de ple o als seus éssers estimats.
Com deia, una de les coses que ha portat la covid-19 i el confinament ha estat un còctel de sentiments i emocions. Molts de nosaltres segurament ens hem sentit immersos en una muntanya russa d’emocions i és totalment normal donades les característiques de la situació.
Quan som petits, a l’escola no ens ensenyen a gestionar les emocions i és una de les habilitats fonamentals per la vida si volem sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i nosaltres mateixes i amb el nostre entorn.
Cal dir que les emocions no són ni bones ni dolentes, sinó que cadascuna té una funció característica. Les emocions són la nostra guia interna i ens ajuden a veure amb més claredat el camí quan ens sentim perduts o perdudes. Això és el que haurem d’ensenyar als nostres pacients i/o clients en aquest moment ja que moltes persones desenvolupen patologies per la no gestió de les seves emociones. Moltes vegades el cos ens parla desenvolupant alguna malaltia, lesió o malestar. Això passa quan fa temps que no prestem atenció a les nostres emocions i necessitem una senyal o una alarma més potent, com és el cos, que ens avisa de que hi ha alguna cosa a la que no li estem fent cas. És el que coneixem com somatitzar.
Moltes vegades donada la nostra falta de coneixement de les emocions i de com es gestionen el que volem és que aquell malestar desaparegui, volem deixar de sentir i el que solem fer és mirar cap a una altra banda. Quan fem això i donem l’esquena a les nostres emocions el que passa no és que desapareixen sinó que aquell malestar es farà més intens i més gran del que era en un inici. Per tant l’objectiu no és fugir perquè les emocions desapareguin sinó que és aprendre a gestionar les nostres emocions.
Cada emoció duu en sí mateixa un missatge, aquest missatge és el que haurem d’intentar desxifrar. És cert però que les emocions tenen una funció i és en aquest punt quan són adaptatives i funcionals, però quan el llindar és molt alt i la intensitat en la que sentim aquella emoció sobrepassa el punt d’homeòstasis aquella mateixa emoció que era adaptativa, deixa de ser-ho, provocant-nos un malestar molt intens.
Anem a veure a continuació la funció d’algunes emocions bàsiques:
La por ens prepara per la supervivència, ens protegeix i alerta de perills. Però quan sobrepassem el punt d’homeòstasis ens fa atacar, fugir o evitar.
L’ansietat ens alerta de que hi ha alguna necessitat a la que no li estem prestant la suficient atenció. Per tant ens ajuda a tenir cura de nosaltres mateixos i a anar alineats amb els nostres valors. Quan esdevé desadaptativa és quan és tant intensa que ens provoca un estat de sensacions físiques i de malestar molt intens.
L’enfadament o la ràbia ens serveix per posar límits i expressar-nos. Però per altra banda ens pot portar a la violència si és molt intensa, a l’agressió, assetjament o abús.
La tristesa ens ajuda a validar-nos, a compartir amb els altres el nostre dolor i a respectar-nos. Però si sobrepassem el punt d’homeòstasis ens pot portar a l’abandonament i a sentir-nos víctimes.
Tenim una tasca molt important per fer els professionals de la salut, i és la d’educar als nostres pacients o usuaris en la gestió d’emocions i sobretot en la idea de que les emocions no són bones ni dolentes, sinó que quan aprenem a gestionar-les podrem veure clarament quina és la funció que tenen i la seva utilitat, així com la necessitat oculta que hi ha darrera i que necessita de la nostra atenció.
Laura Albó Salellas
Psicóloga Sanitària.
Grup de Difusió.
Bibliografia:
González, Anabel. (2020). Lo bueno de tenir un mal día. Como cuidar de nuestras emociones para estar major. Planeta.
Bisquerra Alzina, Rafael. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de investigación educativa.
Arxivat com a: Habilitats per la vidaEtiquetat com a: ansietat, emocions, gestio, habiltiats, por, tristesa