Comparteix aquesta entrada

La importància de la gestió de les emocions i la seva relació amb els efectes de la covid-19

De ben segur que emocionalment ningú estava preparat per la pandèmia. Tots i totes hem patit el còctel emocional degut a la pandèmia i el confinament, en especial ens professionals sanitaris que hem estat treballant a primera línia, així com els seus familiars i amics. També aquells a qui el virus ha tocat de ple o als seus éssers estimats.

Com deia, una de les coses que ha portat la covid-19 i el confinament ha estat un còctel de sentiments i emocions. Molts de nosaltres segurament ens hem sentit immersos en una muntanya russa d’emocions i és totalment normal donades les característiques de la situació.

Quan som petits, a l’escola no ens ensenyen a gestionar les emocions i és una de les habilitats fonamentals per la vida si volem sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i nosaltres mateixes i amb el nostre entorn.

Cal dir que les emocions no són ni bones ni dolentes, sinó que cadascuna té una funció característica. Les emocions són la nostra guia interna i ens ajuden a veure amb més claredat el camí quan ens sentim perduts o perdudes. Això és el que haurem d’ensenyar als nostres pacients i/o clients en aquest moment ja que moltes persones desenvolupen patologies per la no gestió de les seves emociones. Moltes vegades el cos ens parla desenvolupant alguna malaltia, lesió o malestar. Això passa quan fa temps que no prestem atenció a les nostres emocions i necessitem una senyal o una alarma més potent, com és el cos, que ens avisa de que hi ha alguna cosa a la que no li estem fent cas. És el que coneixem com somatitzar.

Moltes vegades donada la nostra falta de coneixement de les emocions i de com es gestionen el que volem és que aquell malestar desaparegui, volem deixar de sentir i el que solem fer és mirar cap a una altra banda. Quan fem això i donem l’esquena a les nostres emocions el que passa no és que desapareixen sinó que aquell malestar es farà més intens i més gran del que era en un inici. Per tant l’objectiu no és fugir perquè les emocions desapareguin sinó que és aprendre a gestionar les nostres emocions.

Cada emoció duu en sí mateixa un missatge, aquest missatge és el que haurem d’intentar desxifrar. És cert però que les emocions tenen una funció i és en aquest punt quan són adaptatives i funcionals, però quan el llindar és molt alt i la intensitat en la que sentim aquella emoció sobrepassa el punt d’homeòstasis aquella mateixa emoció que era adaptativa, deixa de ser-ho, provocant-nos un malestar molt intens.

Anem a veure a continuació la funció d’algunes emocions bàsiques:

La por ens prepara per la supervivència, ens protegeix i alerta de perills. Però quan sobrepassem el punt d’homeòstasis ens fa atacar, fugir o evitar.
L’ansietat ens alerta de que hi ha alguna necessitat a la que no li estem prestant la suficient atenció. Per tant ens ajuda a tenir cura de nosaltres mateixos i a anar alineats amb els nostres valors. Quan esdevé desadaptativa és quan és tant intensa que ens provoca un estat de sensacions físiques i de malestar molt intens.
L’enfadament o la ràbia ens serveix per posar límits i expressar-nos. Però per altra banda ens pot portar a la violència si és molt intensa, a l’agressió, assetjament o abús.
La tristesa ens ajuda a validar-nos, a compartir amb els altres el nostre dolor i a respectar-nos. Però si sobrepassem el punt d’homeòstasis ens pot portar a l’abandonament i a sentir-nos víctimes.

Tenim una tasca molt important per fer els professionals de la salut, i és la d’educar als nostres pacients o usuaris en la gestió d’emocions i sobretot en la idea de que les emocions no són bones ni dolentes, sinó que quan aprenem a gestionar-les podrem veure clarament quina és la funció que tenen i la seva utilitat, així com la necessitat oculta que hi ha darrera i que necessita de la nostra atenció.

Laura Albó Salellas
Psicóloga Sanitària.
Grup de Difusió.

Bibliografia:

González, Anabel. (2020). Lo bueno de tenir un mal día. Como cuidar de nuestras emociones para estar major. Planeta.
Bisquerra Alzina, Rafael. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de investigación educativa.

Arxivat com a: Habilitats per la vidaEtiquetat com a: ansietatemocionsgestiohabiltiatsportristesa

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la

Escriptura
Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

I ara, sobre què escriuré? L’escriptura i la salut

Aquesta és la pregunta que em vaig fer en responsabilitzar-me d’escriure aquest text. Però la pregunta es va contestar sola: “Escriuré sobre l’escriptura i la