Comparteix aquesta entrada

Salut positiva i joves

Si preguntem en què consisteix una Adolescència Saludable la majoria de les persones contestaran en l’absència de malalties, en l’estat físic i mental dels joves “model centrat en el dèficit” oblidant d’altres factors importants com el desenvolupament personal o l’entorn socio -familiar i escolar.

En els últims anys ha sorgit als Estats Units un nou model centrat en el desenvolupament positiu i la competència durant l’adolescència, que té les arrels en el model de competència sorgit a principis dels anys 80 en l’àmbit de la psicologia comunitària. D’acord amb aquest enfoc anomenat Positive Youth Development, prevenció no és sinònim de promoció, i una adolescència saludable i una adequada transició a l’adultesa requereixen d’alguna cosa més que evitar alguns comportaments com la violència, el consum de drogues o les pràctiques sexuals de risc, i precisen de la consecució per part dels joves d’una sèrie d’èxits evolutius

Quan parlem d´actius en salut ens referim als recursos personals, familiars, escolars o comunitaris que proporcionen el suport i les experiències necessàries per a la promoció de el desenvolupament positiu durant l’adolescència.

Quines alternatives salutogèniques hi ha si ens basem en aquest model?

A nivell familiar potenciant l’afecte, la comunicació, el respecte, establir límits, la responsabilitat i autonomia del jove adolescent; a nivell escolar afavorir la participació en tasques escolars, la comunicació entre iguals i amb el professorat, implementació de programes d’adquisició d’habilitats de comunicació; a nivell comunitari disposar d’activitats extraescolars estructurades, fomentar l’assignació de tasques per a la comunitat dels joves, amb tot això es pot contribuir a que els nostres joves madurin, s’empoderin i se sentin útils i importants. Això és una miqueta del que es pot fer.

Per això us animem a tots a promocionar una Adolescència Saludable basada en la promoció de la salut i en els actius.

Belén Pérez
Grup Actius

Arxivat com a: ActiusEtiquetat com a: actiusJovesSalut

Altres articles

Salut ambiental
Sin categoría
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Nous hàbits i salut pel planeta

Setembre, un dels moments simbòlics en què sentim que comença un nou cicle i ens plantegem canvis, millores, a la nostra vida. En aquest estiu