Comparteix aquesta entrada

Investigació i participació

Començar amb una bona recerca bibliogràfica sobre la  promoció de la Salut ha estat útil per saber quin és el nivell de coneixença dels col·legis professionals i, possiblement imprescindible per poder fer una bona gestió i planificació.

Es fa alguna cosa en docència, formació continuada o investigació en promoció de la salut en el nostre àmbit professional?

Doncs bé, la promoció de la Salut és un paràmetre transversal en la nostra societat. Cada persona participa activament gràcies al seu coneixement i la presa de consciència de la importància de caminar cap a un model on es potenciï el control de la salut pròpia. Saber quins són els determinats individuals i socials és imprescindible per fer una política més participativa i social.

Hem realitzat un estudi de recerca. Hem utilitzat la investigació qualitativa en forma de focus grup.

 La Salut és única i variable en el temps. Cada individu ha de saber quins són els seus actius, on els troba, com els crea, com els treballa i com en cerca de nous. També és necessari que prengui consciència de la seva acció. Per aquesta raó, s’ha de donar coneixement sobre com iniciar un temps de reflexió pròpia i continuada.

La pròpia investigació ha fet que els participants hagin creat un moment on només es parla de salut. El que significa per un mateix i si fa res per millorar-la. Així com saber que li impedeix fer aquest canvi cap a la millora. La conscienciació de que la salut es d’un mateix es el punt de partida per l’apoderament.

 A més a més, també he de saber quina és la salut dels que m’envolten. He de millorar/controlar la meva salut i millorar/respectar la del meu entorn.

La investigació qualitativa ha engegat debats de reflexió conjunta per a la conscienciació. Els resultats han de valer per fer polítiques encaminades a la participació.

Els focus grups desperta l’interès de la gent en la pròpia salut. Què ha de fer per millorar-la i quins entrebancs hi troba.

 Podem dir que es fa poca investigació qualitativa a la nostra societat.

Una part de la política en salut ha d’estar encaminada en la investigació qualitativa, la participació i l’apoderament.

Juli Sunyer
Veterinari
Grup de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Lactància materna, bimaternitat i amor

Recordo les meves inquietuds quan esperava l’arribada del teu germà. Si em despertaria a la nit quan plorés, si sabria què li passava a cada