Comparteix aquesta entrada

Mascotes i salut

No hi ha cap dubte que una mascota és una gran companyia per a les persones, fins el punt d’arribar a ocupar un lloc a la nostra família.

Però hi ha estudis que demostren que les mascotes milloren la qualitat de vida, no només a nivell emocional sinó també físicament.

Els propietaris han de treure els gossos a passejar, al fer exercici físic farà que siguin menys propensos a patir malalties cardiovasculars.

Ajuden en malalties com la depressió, ja que la companyia estimula el contacte físic i la comunicació.

Quan es juga amb la mascota, augmenta en el cos el nivell d’oxitocina, la serotonina i la dopamina, al mateix temps disminueix el cortisol. Això fa que disminueixi el nivell d’estrés.

Milloren la vida social, ja que al sortir a passejar obliga a fer coneixences amb altres propietaris de gossos.

El fet de conviure amb mascotes des de molt petits, enforteix el sistema immunològic, reduint el risc de desenvolupar alèrgies i malalties respiratòries.

Les investigacions han conclòs que a nivell general, les persones que tenen mascotes a casa, sobretot gats i gossos, tenen una expectativa de vida més llarga.

En l’ambit clínic, cada vegada més participen activament en TAA (Teràpies Asistides amb Animals), des de nens amb problemes de pors, violents, amb autisme, amb problemes de socialització; presos sense vincles familiars, residències de gent gran, ajuden a persones que han de fer exercicis de rehabilitació molt complexos, etc. Són els gossos terapèutics.

Els últim estudis són encara més fascinants. Els gossos, amb un olfacte fins a 10.000 vegades superor al nostre, són capaços de detectar el càncer d’una persona, o si ha de tenir un brot epilèptic, ja que aquestes malalties produeixen uns compostos químics volàtils que ells ho poden  detectar en femtes, orina o fins i tot l’alè de la persona.

Així doncs, cal que donem a les nostres mascotes la importància i l’amor que es mereixen.

Empar Mallol
Veterinària
Grup Actius

Bibliografia:

Altres articles

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Evidències

La nostra percepció de la realitat pot ser poc fiable. I sovint per la part negativa: creiem que és pitjor del que ens mostren les