Comparteix aquesta entrada

Infraestructures salutogèniques

Quan es vol invertir en un territori pel seu creixement econòmic es fa tot un seguit d’estudis valorables fets pels millors economistes del moment i sense discussió es porten a terme.

De la mateixa manera quan estem parlant de creixement  social les polítiques estan lligades sempre als estàndards econòmics de viabilitat.

Si volem avançar com a societat hem de tenir en comte quines son les  barreres que no la deixen avançar i quin son els facilitadors que ajuden a construir una societat intel·ligent. Fer un estudi per saber quin son els determinants socials, quin son els grups minoritaris en clar desavantatge social ( sexual, religiós, ètnic, pobresa…).

La salut i el benestar social han de ser un dels pilars on s’ha de recolzar la política cap a la societat. Per comprendre quines són les actituds a l’hora d’implementar una política tècnicament estudiada s’ha de recórrer a mètodes quantitatius d’investigació.

Un model de participació ciutadana ha de ser un dels grans reptes de la política moderna i de l’administració pública. S’ha de reforçar el caràcter associatiu que ja existeix a la societat i fer-la mes participativa de les polítiques públiques.

La societat demanda una major participació en la influència del seu entorn. La informació, la seva transparència, posada sobre una taula de deliberació i diàleg es poden extreure moltes conclusions-reflexions.

Problemes mediambientals i de sostenibilitat que s’han obviat quan parlem de consum i de producció (des d’automòbils, tèxtil, energètiques, farmacèutiques,  carns i derivats,….). s’han de posar sobre la taula amb tota la informació i fer-ne una reflexió col·lectiva-social d’on han de sorgir polítiques concretes, realistes i efectives.

Apart  de polítics hi ha d’haver gent preparada  en dinamització i participació ciutadana. Capaç de recollir la informació tècnica, la inquietud social, les necessitats ciutadanes, l’equilibri , la igualtat,…. posar-ho a debat, reflexionar, i treure’n unes conclusions per poder fer una política moderna dins d’una societat intel·ligent.

Juli Sunyer Serrat
Veterinari
Grup Recerca

Arxivat com a: Promoció salutEtiquetat com a: determinants socialsdinamitzacióparticipaciósostenibilitat

Altres articles

Salut ambiental
Sin categoría
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Nous hàbits i salut pel planeta

Setembre, un dels moments simbòlics en què sentim que comença un nou cicle i ens plantegem canvis, millores, a la nostra vida. En aquest estiu