Comparteix aquesta entrada

Infraestructures salutogèniques

Quan es vol invertir en un territori pel seu creixement econòmic es fa tot un seguit d’estudis valorables fets pels millors economistes del moment i sense discussió es porten a terme.

De la mateixa manera quan estem parlant de creixement  social les polítiques estan lligades sempre als estàndards econòmics de viabilitat.

Si volem avançar com a societat hem de tenir en comte quines son les  barreres que no la deixen avançar i quin son els facilitadors que ajuden a construir una societat intel·ligent. Fer un estudi per saber quin son els determinants socials, quin son els grups minoritaris en clar desavantatge social ( sexual, religiós, ètnic, pobresa…).

La salut i el benestar social han de ser un dels pilars on s’ha de recolzar la política cap a la societat. Per comprendre quines són les actituds a l’hora d’implementar una política tècnicament estudiada s’ha de recórrer a mètodes quantitatius d’investigació.

Un model de participació ciutadana ha de ser un dels grans reptes de la política moderna i de l’administració pública. S’ha de reforçar el caràcter associatiu que ja existeix a la societat i fer-la mes participativa de les polítiques públiques.

La societat demanda una major participació en la influència del seu entorn. La informació, la seva transparència, posada sobre una taula de deliberació i diàleg es poden extreure moltes conclusions-reflexions.

Problemes mediambientals i de sostenibilitat que s’han obviat quan parlem de consum i de producció (des d’automòbils, tèxtil, energètiques, farmacèutiques,  carns i derivats,….). s’han de posar sobre la taula amb tota la informació i fer-ne una reflexió col·lectiva-social d’on han de sorgir polítiques concretes, realistes i efectives.

Apart  de polítics hi ha d’haver gent preparada  en dinamització i participació ciutadana. Capaç de recollir la informació tècnica, la inquietud social, les necessitats ciutadanes, l’equilibri , la igualtat,…. posar-ho a debat, reflexionar, i treure’n unes conclusions per poder fer una política moderna dins d’una societat intel·ligent.

Juli Sunyer Serrat
Veterinari
Grup Recerca

Arxivat com a: Promoció salutEtiquetat com a: determinants socialsdinamitzacióparticipaciósostenibilitat

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la