Escriptura

Comparteix aquesta entrada

I ara, sobre què escriuré? L’escriptura i la salut

Aquesta és la pregunta que em vaig fer en responsabilitzar-me d’escriure aquest text. Però la pregunta es va contestar sola: “Escriuré sobre l’escriptura i la salut

Hi ha qui proposa fer tallers d’escriptura. Alguns s’anomenen tallers d’escriptura creativa perquè pretenen que l’escriptor trobi un espai i un temps per escriure històries que li serveixin tant per gaudir mentre ho fa, com per crear. En aquests tallers s’aprèn a explorar i aprofundir en l’escriptura com a mitjà per aconseguir trobar-se a si mateix i a poder expressar el que se sent a dins. Vaja, que serveixen per sentir-se millor.

Hi ha qui diu que escriure és una de les maneres més potents i efectives d’estar en pau amb un mateix. És una manera d’estar en contacte amb un mateix gràcies a la promoció d’una  conversa íntima. Hi ha molts estudis que relacionen l’efecte positiu de l’escriptura amb la salut mental. Sembla doncs,  que no  anava mal encaminada en pensar que hi havia relació entre l’escriptura amb la salut. Tot i que aquesta relació està acceptada científicament, encara no es pot explicar ben bé.

Christina Thatcher ens parla de l’escriptura creativa, que aquesta potencia l’autoconsciència i millora la salut mental a partir de la raó i no només des de la passió. L’autoconsciència augmenta l’autoconfiança, fa més senzilla l’acceptació dels altres, la presa de decisions personals i augmenta la capacitat de resoldre problemes.

Es descriu en tres tipus d’estils d’escriptura i la seva relació amb la salut mental. L’escriptura expressiva, que  mira cap a enfora i millora l’autoconsciència. L’escriptura reflexiva millora l’autoconsciència tot fent una mirada cap endins. La tercera, l’escriptura creativa, pot ser de qualsevol estil literari,  des de la novel·la als relats curts, des de poemes en vers als escrits prosa. I utilitzant la imaginació també ofereix la possibilitat d’explorar sentiments, pensaments idees i creences. També millora l’autoestima.

El fet d’escriure sol proporcionar benestar emocional a l’autor. Però escriure en certs casos també s’utilitza com a teràpia. Per tant l’escriptura pot ser promotora de salut, una eina  preventiva de malalties i una de terapèutica. Escriure millora l’autoestima, l’estrès, l’autocontrol, l’autoconfiança i l’empatia, i un dels objectius de l’escriptura és crear autoconsciència. Escriure doncs, millora la salut utilitzant processos psicològics per aconseguir-ho i és útil per allunyar-nos de la malaltia. Hi ha estudis científics que també  la relacionen amb l’activació del sistema immunitari, per tant des d’aquest punt de vista també té una relació directa amb la salut.

Hi ha una cançó que comença amb la frase: ‘Qui canta els seus mals espanta, cantem una cançó, cantem-ne cent quaranta, cantem-ne un milió . . .’ De ben segur que hi ha alguna dita que també relaciona el plaer d’escriure amb la promoció de la salut.

Mª Antònia Bonany Pagès
Metgessa. Medicina Familiar i Comunitària
Grup Recerca. Grup de professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

BIBLIOGRAFIA

https://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2021-06-27/escritura-salud-mental-trastornos_3143915/

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la

Escriptura
Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

I ara, sobre què escriuré? L’escriptura i la salut

Aquesta és la pregunta que em vaig fer en responsabilitzar-me d’escriure aquest text. Però la pregunta es va contestar sola: “Escriuré sobre l’escriptura i la