Foto voluntariat

Comparteix aquesta entrada

Fer voluntariat, una gran oportunitat

La Carta de les Nacions Unides expressa que els valors que motiven als voluntaris són la justícia, la igualtat i la llibertat. Una societat que dona suport a diferents formes de voluntariat també promou el benestar entre els seus ciutadans.

L’ideari del voluntariat s’infon amb valors com la solidaritat, reciprocitat, confiança mútua, la pertinença i l‘apoderament, el que contribueix significativament a la qualitat de vida.

És una expressió bàsica de les relacions humanes, de la necessitat de participar a la societat i sentir que són importants i útils per als demés. És per tant una iniciativa que proporciona fruits en ambdues direccions, és més, la majoria de voluntaris manifesten rebre més del que donen.

Al món més de mil milions de persones presten servei com a voluntaris. A Espanya es calcula quesón uns 3 milions de majors de 14 anys qui col·laboren de manera habitual.

A Catalunya, la Federació Catalana de Voluntariat Social aplega prop de 340 entitats, amb 85.000 col·laboradors de totes les edats i perfils.

Les persones s’impliquen en el voluntariat per moltes raons: per ajudar a eradicar la pobresa, millorar la salut primària i l’educació, per lluitar contra l’exclusió social i els conflictes violents, en situacions de desastres, per qüestions mediambientals i de canvi climàtic, per ajudar directament a la seva col·lectivitat (majors en dificultat i soledat, pacients ingressats i les seves famílies, nens i adolescents amb poc suport educatiu i emocional, …).

Participen per pròpia voluntat, sense contraprestació econòmica, col·laborant amb entitats sense ànim de lucre amb les que comparteixen objectius. Els nivells de compromís són molt amplis, des de plena dedicació en alguns projectes fins a aportacions puntuals per situacions concretes, tothom té l’oportunitat de poder-se implicar!.

El discurs sobre la qualitat de vida i el benestar ha de reconèixer la solidaritat i els valors recíprocs del voluntariat com a part de les dinàmiques que milloren el benestar de les persones.

Si encara no t’ho has plantejat, t’animem a consultar la web de la Federació Catalana de Voluntariat Social, on trobaràs propostes que et poden il·lusionar!.

Anna González Bachs
Metgessa
Grup Difusió i TiC. Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

Referències:

– Federació Catalana de Voluntariat Social (Voluntaris.cat)
– Xarxanet (voluntariat.gencat.cat)
– Programa de Voluntarios de las Naciones Unidas (VNU)
– Plataforma del Voluntariado de España

Altres articles

Polítiques de Salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Imaginant la salut pública a Catalunya

Per saber com hauria de ser la Salut pública de Catalunya hauríem de començar sabent què és la salut pública. Segons la OMS “la salud