Comparteix aquesta entrada

Coneixes l’Slow Gardening?

En aquest post us vull parlar d’una activitat que practiquem a casa des de la pandèmia i que ens dona molta satisfacció a nivell familiar. Fins ara no havia pensat mai quin nom tenia i quins eren els seus orígens . Investigant una mica he arribat a la conclusió que es podria definir com “slow gardening”. La traducció directa és “jardineria lenta” però amb aquesta definició no podem apreciar la seva veritable essència.         

El moviment lent o “slow live” es un moviment ideològic i cultural que s’oposa a la cultura de la immediatesa donant importància a la qualitat, l’amabilitat i a l’apreciació de les coses simples per sobre de les pressions del nostre dia a dia. És un moviment que es va iniciar cap els anys vuitanta, per contrarestar el ritme de vida accelerat que portàvem i que desgraciadament continuem portant. Hem de treballar, sí,  però ho hem de fer amb més qualitat, més productivitat, amb més perfecció i atenció als detalls i sobretot amb menys estrès.

L’Slow gardening, és una aproximació “tranquil·la a la jardineria per a gaudir del jardí o de les plantes de la terrassa o balcó amb tots els sentits. Va sorgir gràcies a l’horticultor americà Felder Rushing autor del llibre titulat slow gardening.  Ho podem practicar en qualsevol lloc com terrassa, balcó… no es necessari disposar d’un jardí obligatòriament.  Ho podem aplicar a qualsevol tipus de cultiu: arbres, flors, verdures, plantes… també en bonsais. Quan ho practiquem no hem de pensar tant en l’aspecte visual o el resultat final, la idea es centrar-nos en el procés i gaudir-lo.

La paciència és la clau. Hem d’entendre que totes les coses necessiten el seu temps i una de les millors formes de saber-ho és plantar una llavor o un esqueix, regar-lo i vetllar-lo dia a dia, veient com va creixent fins a convertir-se en una planta gran i forta. També pot passar que no tinguem èxit i no passa res, ho tornem a intentar.

Aquest concepte busca despertar emocions positives entre les persones i pot ser un bon punt de contacte entre les diferents generacions de la família.

D’aquesta forma es busca restablir i enfortir la nostra connexió amb la natura.

– El treball a l’aire lliure beneficia la salut i ajuda a reduir la ansietat.

– La pròpia persona pot aprendre a sembrar les seves verdures i fruites , plantes aromàtiques…

– Fomenta la sensibilitat respecte a la biodiversitat.

– Ens ajuda a estar plenament conscients del que estem fent.

Un altre dels punts clau és la creació d’un jardí o terrassa més sostenible. Podem crear testos amb el que tinguem a casa i reutilitzar tot el que tinguem. Tampoc fem servir pesticides i per abonar podem utilitzar restes orgàniques.

A casa tot va començar quan un del meus fills es va animar a germinar llavors de fruites com per exemple mango, advocat i les tenia en el menjador. Tots ens vam anar acostumant a veure com creixien o no, ja que no totes evolucionaven favorablement. Les que anaven millor les posàvem en testos i les col·locàvem a l’exterior, però a la vista, per anar gaudint del seu creixement. En aquestes fotos podeu veure una mica tot el procés. A partir d’una llavor de mango hem obtingut aquesta espectacular planta que de moment no para de créixer.

Això ens ha donat molta satisfacció i ens hem anat animant tots a fer-ho. Tenim una bona col·lecció de plantes i moltes les hem anat regalant. Ara el nostre següent pas es poder fer-ho a una escala una mica més gran i poder disposar d’algunes verdures pel nostre consum propi. El que si que hem aconseguit es tenir una bona col·lecció de plantes aromàtiques per utilitzar com a condiment en els nostres menjars.

En les fotos podeu veure tot el procés de una llavor de mango.

1.-Llavor de mango en l’aigua.     2.- Germinació de l’arrel.    3. Plantació a terra.

4- La planta ja ha agafat força  5- La planta a dia d’avui.

En resum, l’slow gardening anima a aconseguir el benestar mitjançant les plantes. És una aproximació espiritual a la jardineria que es basa en plantar el què tu vulguis i gaudir fent-ho. No busca obtenir unes plantes perfectes sinó que busca fer-te feliç. Si apliquem aquesta tècnica, l’estrès i les pressions desapareixen, podràs gaudir del temps que passes cuidant les plantes, sense preocupar-te si aconsegueixes resultats o no.

Montse Guixeres Puig
Farmacèutica
Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

Bibliografia.:

  • Slow gardening autor Felder Rushing
  • Revista fedefarma nº57 article practica slow gardening

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Lactància materna, bimaternitat i amor

Recordo les meves inquietuds quan esperava l’arribada del teu germà. Si em despertaria a la nit quan plorés, si sabria què li passava a cada