Comparteix aquesta entrada

Coneixes l’Slow Gardening?

En aquest post us vull parlar d’una activitat que practiquem a casa des de la pandèmia i que ens dona molta satisfacció a nivell familiar. Fins ara no havia pensat mai quin nom tenia i quins eren els seus orígens . Investigant una mica he arribat a la conclusió que es podria definir com “slow gardening”. La traducció directa és “jardineria lenta” però amb aquesta definició no podem apreciar la seva veritable essència.         

El moviment lent o “slow live” es un moviment ideològic i cultural que s’oposa a la cultura de la immediatesa donant importància a la qualitat, l’amabilitat i a l’apreciació de les coses simples per sobre de les pressions del nostre dia a dia. És un moviment que es va iniciar cap els anys vuitanta, per contrarestar el ritme de vida accelerat que portàvem i que desgraciadament continuem portant. Hem de treballar, sí,  però ho hem de fer amb més qualitat, més productivitat, amb més perfecció i atenció als detalls i sobretot amb menys estrès.

L’Slow gardening, és una aproximació “tranquil·la a la jardineria per a gaudir del jardí o de les plantes de la terrassa o balcó amb tots els sentits. Va sorgir gràcies a l’horticultor americà Felder Rushing autor del llibre titulat slow gardening.  Ho podem practicar en qualsevol lloc com terrassa, balcó… no es necessari disposar d’un jardí obligatòriament.  Ho podem aplicar a qualsevol tipus de cultiu: arbres, flors, verdures, plantes… també en bonsais. Quan ho practiquem no hem de pensar tant en l’aspecte visual o el resultat final, la idea es centrar-nos en el procés i gaudir-lo.

La paciència és la clau. Hem d’entendre que totes les coses necessiten el seu temps i una de les millors formes de saber-ho és plantar una llavor o un esqueix, regar-lo i vetllar-lo dia a dia, veient com va creixent fins a convertir-se en una planta gran i forta. També pot passar que no tinguem èxit i no passa res, ho tornem a intentar.

Aquest concepte busca despertar emocions positives entre les persones i pot ser un bon punt de contacte entre les diferents generacions de la família.

D’aquesta forma es busca restablir i enfortir la nostra connexió amb la natura.

– El treball a l’aire lliure beneficia la salut i ajuda a reduir la ansietat.

– La pròpia persona pot aprendre a sembrar les seves verdures i fruites , plantes aromàtiques…

– Fomenta la sensibilitat respecte a la biodiversitat.

– Ens ajuda a estar plenament conscients del que estem fent.

Un altre dels punts clau és la creació d’un jardí o terrassa més sostenible. Podem crear testos amb el que tinguem a casa i reutilitzar tot el que tinguem. Tampoc fem servir pesticides i per abonar podem utilitzar restes orgàniques.

A casa tot va començar quan un del meus fills es va animar a germinar llavors de fruites com per exemple mango, advocat i les tenia en el menjador. Tots ens vam anar acostumant a veure com creixien o no, ja que no totes evolucionaven favorablement. Les que anaven millor les posàvem en testos i les col·locàvem a l’exterior, però a la vista, per anar gaudint del seu creixement. En aquestes fotos podeu veure una mica tot el procés. A partir d’una llavor de mango hem obtingut aquesta espectacular planta que de moment no para de créixer.

Això ens ha donat molta satisfacció i ens hem anat animant tots a fer-ho. Tenim una bona col·lecció de plantes i moltes les hem anat regalant. Ara el nostre següent pas es poder fer-ho a una escala una mica més gran i poder disposar d’algunes verdures pel nostre consum propi. El que si que hem aconseguit es tenir una bona col·lecció de plantes aromàtiques per utilitzar com a condiment en els nostres menjars.

En les fotos podeu veure tot el procés de una llavor de mango.

1.-Llavor de mango en l’aigua.     2.- Germinació de l’arrel.    3. Plantació a terra.

4- La planta ja ha agafat força  5- La planta a dia d’avui.

En resum, l’slow gardening anima a aconseguir el benestar mitjançant les plantes. És una aproximació espiritual a la jardineria que es basa en plantar el què tu vulguis i gaudir fent-ho. No busca obtenir unes plantes perfectes sinó que busca fer-te feliç. Si apliquem aquesta tècnica, l’estrès i les pressions desapareixen, podràs gaudir del temps que passes cuidant les plantes, sense preocupar-te si aconsegueixes resultats o no.

Montse Guixeres Puig
Farmacèutica
Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

Bibliografia.:

  • Slow gardening autor Felder Rushing
  • Revista fedefarma nº57 article practica slow gardening

Altres articles

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Evidències

La nostra percepció de la realitat pot ser poc fiable. I sovint per la part negativa: creiem que és pitjor del que ens mostren les