Comparteix aquesta entrada

Escriptura terapèutica: trobant les paraules

Hi ha situacions, moments, etapes, en els quals és difícil comprendre que ens està succeint, si ens pregunten no sabem per on començar o no trobem les paraules per definir un malestar, sentiment o estat d’ànim. A mi, la cita d’Haruki Murakami a Tokio Blues em descriu a la perfecció:

“Sóc d’aquest tipus de persones que no acaba de comprendre les coses fins que les posa per escrit. ”
Haruki Murakami, Tokio Blues

Les paraules són importants, no són pocs els autors que han escrit sobre això. Quan escrius, és més fàcil triar les paraules, pots revisar, meditar, tornar enrere i reescriure el que penses, el que sents o t’inquieta, una i altra vegada, fins a trobar les paraules adequades. Quantes vegades hauríem volgut poder reescriure allò que hem dit i ha resultat inadequat o imprecís, o no hem dit perquè no hem trobat les paraules, o per vergonya a mostrar debilitat o per no saber el què pensa l’altre?.

¿Escriure és doncs una tasca saludable ?.

El 1975 el psicòleg nord-americà Ira Progoff, va introduir el concepte d’escriptura terapèutica i va desenvolupar el Mètode del Diari Intensiu, un mitjà de desenvolupament personal basat en l’escriptura, mitjançant el manteniment regular i metòdic d’un diari estructurat. La incorporació d’aquest mètode s’ha avaluat en grups d’escolars adolescents com a programa per desenvolupar algunes habilitats personals (Brunel, ML). L’escriptura terapèutica s’ha mostrat així mateix eficaç en certs problemes de salut utilitzant-se com a part del tractament en salut mental (L’Abat, 1991), dolor crònic (Furnes, 2012), addiccions (Meshberg-Cohen, 2014) i mostrant beneficis físics i psicològics en pacients amb càncer (Merz, 2014), entre altres.

L’escriptura es pot practicar a qualsevol edat i a qualsevol lloc, posa en marxa la nostra ment, desperta la nostra creativitat, ens ajuda a ordenar els nostres pensaments i a gestionar les nostres emocions. Les paraules són poderoses, ens defineixen, ens acompanyen i condicionen no només el nostre benestar sinó també el benestar de qui les rep. Per tant, hem de tractar-les amb cura i triar la més adequada i això és més senzill quan les escrivim. Hem perdut l’hàbit d’escriure pel simple fet d’escriure i com a mitjà per comunicar emocions. Els joves ja no escriuen un diari secret i ja ningú escriu cartes, fem servir emoticones per comunicar les nostres emocions!.

Escriptura Terapeutica

Actualment, hi ha cursos d’escriptura terapèutica, nombrosos manuals publicats i exercicis disponibles en línia. Però potser, l’únic que necessitem per començar sigui aturar-nos un instant, agafar un tros de paper, un llapis i una bona goma d’esborrar.

Judith Mallolas
Farmacèutica
Grup de Recerca

Per saber-ne més:

Murakami, H. 2005. Tokio Blues. Barcelona, España. Tusquets editores.
Progroff, I., 1975, At a Journal Workshop for Using the “Intensive Journal” Process, Dialogue House library, New Yok.
Childress CA. Interactive E-mail journals: a model for providing psychotherapeutic interventions using the internet. Cyberpsychol Behav. 1999;2(3):213-21.
Brunel ML. Parler de soi ou écrire sur soi : effets de ces deux procédés sur le concept de soi chez les adolescents [Talking of one’s self or writing about one’s self : effects of these processes on the concept of self in adolescents.]. Sante Ment Que. 1986;11(2):40-52. French. PMID: 17093546.
Furnes B, Dysvik E. Therapeutic writing and chronic pain: experiences of therapeutic writing in a cognitive behavioural programme for people with chronic pain. J Clin Nurs. 2012 Dec;21(23-24):3372-81. 
L’Abate L. The use of writing in psychotherapy. Am J Psychother. 1991 Jan;45(1):87-98.
Meshberg-Cohen S, Svikis D, McMahon TJ. Expressive writing as a therapeutic process for drug-dependent women. Subst Abus. 2014;35(1):80-8. 
Merz EL, Fox RS, Malcarne VL. Expressive writing interventions in cancer patients: a systematic review. Health Psychol Rev. 2014;8(3):339-61.

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la