Definir el benestar emocional no és senzill i menys quan el subjecte a qui s’aplica forma part del col·lectiu infantil. El benestar té a veure amb sentir-se bé, és a dir sentir-se en harmonia i tranquil·litat. Aconseguir-ho no sempre és fàcil. La comunitat educativa és una experta en aquest tema en infants, però també necessita de la cooperació de la família i de la resta del seu entorn per dur a terme aquesta educació. La finalitat és aconseguir formar infants emocionalment intel·ligents.

De fet, si ho mirem amb els ulls del passat recent, potser no es podria dir que no és tan de difícil d’aconseguir ja que només es tractaria de repetir el què es feia anys enrere, però actualitzant-ho. Es tracta de compartir bons moments en família -excursions, passejades, cinema, àpats, lectura, jocs, …-. I també que es sentin bé en el seu entorn i que s’estableixin vincles positius per crear bons llaços afectius.
Aconseguir-ho afavoreix el seu benestar personal. I això també s’aconsegueix afegint, als recursos citats abans, la pràctica d’esport de forma regular, reforçar l’empatia, donar mostres d’afecte i estima, parlar de sentiments, establir límits, generar confiança, ensenyar-los a ser positius, a adquirir i desenvolupar resiliència, i preparar-los per fer el camí -no sempre fàcil- de la vida.
El benestar emocional proporciona equilibri emocional. Algunes de les eines de què disposen els educadors per aconseguir la seva tasca en aquesta matèria són el conjunt de tallers i guies adreçades a l’educació emocional infantil.
Però també cal que l’infant conegui les pròpies emocions, perquè fomenten l’autoestima i la tolerància. Cal que aprengui a tenir consciencia tant de les pròpies emocions com les dels altres, que ho pugui controlar i expressar així, com també desenvolupar correctament les habilitats socials. Perquè,i en paraules d’Aristòtil: ‘Educar la ment sense educar el cor no és educar, en absolut’, cal fer-ho també emocionalment.
Aquesta educació comporta el benestar emocional de l’infant, que l’ha de fer un adult competent no només en coneixements sinó també, com deia Aristòtil, en el maneig i gestió de les emocions. La importància de l’educació emocional en l’infant ho és tant per el seu present com per el seu futur com a persona adulta.
Mª Antònia Bonany Pagès
Metgessa
Grup recerca. Professionals per a la Promoció de la Salut de Girona
Bibliografia
1.Carbonell SM. Educar els nens i les nenes en el benestar emocional. SOM Salud Mental 360 [Internet]. 2020 https://www.som360.org/ca/monografico/dia-mundial-salut-mental/articulo/educar-nens-nenes-benestar-emocional
2.Benestar emocional: equilibrio emocional [Internet]. XTEC – Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya. https://xtec.gencat.cat/ca/comunitat/salutescola/psec/benestaremocional/
3.A educació infantil treballem l’educació emocional. Xtec.cat. https://agora.xtec.cat/ceipelfarell/general/a-educacio-infantil-treballem-leducacio-emocional/