Comparteix aquesta entrada

Edificis positius

Us imagineu un edifici amb recursos compartits com la wifi, una bugaderia o un espai de biblioteca? Us imagineu l’envelliment en una comunitat en què s’ofereixi de forma col·laborativa supervisió, seguretat i companyia? Us imagineu que malgrat una discapacitat visqueu en una escala on l’ergonomia i l’accessibilitat siguin un valor troncal? Us imagineu tot això amb l’empremta de la sostenibilitat? Aquest són exemples de veïnatge positiu.

L’apoderament de les comunitats parteix del nou paradigma del CloudHousing i de la lògica de les ciutats intel·ligents que ofereixen un replantejament de la vida dels habitatges, flexibilitat d’ús, distribució diferent de la presa de decisions, cooperació i sostenibilitat.

L’objectiu és promoure un canvi de valors cap a una ciutadania responsable i augmentar el sentit de pertinença. I això es concreta per dos eixos: les comunitats passen d’administrar-se a liderar-se i de la resiliència urbana es passa a una vertebració vertical.

Promouen canvis als edificis perquè “passin coses”. Alguns exemples poden ser:Compartir recursosAugmentar la capacitat de convivènciaGenerar la seva energiaDisminuir la solitudRecuperar espais morts (terrasses, consergeries…) per usos compartitsRecollida de residus per una entitat de compromís socialCrear espais de telecoworking, etc.  

El darrer 13 de febrer, membres del Grup de Promoció de la salut vam assistir a un acte sobre edificis positius promogut per les Càtedres de Promoció de la Salut i de Responsabilitat Social de la Universitat de Girona. En aquest esdeveniment, Josep Maria Canyelles va detallar com opera una cooperativa que treballa en l’assessorament i acompanyament de projectes perquè això es faci possible des de diferents compromisos. S’adrecen a entitats com: ajuntaments, grups de lideratge de barri, entitats que treballen temàtiques socials, entre altres. Disposen de acords de col.labració amb empreses que incorporen el compromís social i/o que ajuden a desenvolupar habilitats socials i comunicatives i aquestes poden tenir subprojectes engegats i en alguns casos apel·len als seus treballadors mitjançant tallers a posar en marxa alguns canvis a les comunitats on habiten.

En l’abordatge del tema edificis positius es sumen politiques públiques pel benefici de la comunitat. D’alguna manera és un intent d’avançar-se a problemàtiques presents a dia d’avui  a diferents sectors professionals: benestar social, salut, bombers, entitats veïnals, treball social, ajuntaments…

Com es pot observar, amb un nou activisme per generar veïnatge positiu, es vinculen estretament als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i als determinants de salut, fomentant valors que generen alhora promoció de salut.

Si en voleu conèixer més detalls:

https://edificispositius.cat/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=mh3vgu4OSwk&feature=emb_logo
www.cloudhousing.org
http://www.vidamesfacil.com/cloudhousing/
Post: “La salut i les seves circumstàncies
Post: “Determinants de la Salut

Infermeria
Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

Arxivat com a: EmpoderarPromoció salutveïnatge positiuEtiquetat com a: apoderamentcompartiredificipositiuresiliènciavalorsveïnatge

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Coneixes l’Slow Gardening?

En aquest post us vull parlar d’una activitat que practiquem a casa des de la pandèmia i que ens dona molta satisfacció a nivell familiar.

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dona, menopausa. Salut i vida

La menopausa és fruit de la involució natural dels ovaris amb l’edat. L’absència de menstruació és provocada per l’evolució fisiològica del cos de la dona.