
Us imagineu un edifici amb recursos compartits com la wifi, una bugaderia o un espai de biblioteca? Us imagineu l’envelliment en una comunitat en què s’ofereixi de forma col·laborativa supervisió, seguretat i companyia? Us imagineu que malgrat una discapacitat visqueu en una escala on l’ergonomia i l’accessibilitat siguin un valor troncal? Us imagineu tot això amb l’empremta de la sostenibilitat? Aquest són exemples de veïnatge positiu.
L’apoderament de les comunitats parteix del nou paradigma del CloudHousing i de la lògica de les ciutats intel·ligents que ofereixen un replantejament de la vida dels habitatges, flexibilitat d’ús, distribució diferent de la presa de decisions, cooperació i sostenibilitat.
L’objectiu és promoure un canvi de valors cap a una ciutadania responsable i augmentar el sentit de pertinença. I això es concreta per dos eixos: les comunitats passen d’administrar-se a liderar-se i de la resiliència urbana es passa a una vertebració vertical.
Promouen canvis als edificis perquè “passin coses”. Alguns exemples poden ser:Compartir recursosAugmentar la capacitat de convivènciaGenerar la seva energiaDisminuir la solitudRecuperar espais morts (terrasses, consergeries…) per usos compartitsRecollida de residus per una entitat de compromís socialCrear espais de telecoworking, etc. |
El darrer 13 de febrer, membres del Grup de Promoció de la salut vam assistir a un acte sobre edificis positius promogut per les Càtedres de Promoció de la Salut i de Responsabilitat Social de la Universitat de Girona. En aquest esdeveniment, Josep Maria Canyelles va detallar com opera una cooperativa que treballa en l’assessorament i acompanyament de projectes perquè això es faci possible des de diferents compromisos. S’adrecen a entitats com: ajuntaments, grups de lideratge de barri, entitats que treballen temàtiques socials, entre altres. Disposen de acords de col.labració amb empreses que incorporen el compromís social i/o que ajuden a desenvolupar habilitats socials i comunicatives i aquestes poden tenir subprojectes engegats i en alguns casos apel·len als seus treballadors mitjançant tallers a posar en marxa alguns canvis a les comunitats on habiten.
En l’abordatge del tema edificis positius es sumen politiques públiques pel benefici de la comunitat. D’alguna manera és un intent d’avançar-se a problemàtiques presents a dia d’avui a diferents sectors professionals: benestar social, salut, bombers, entitats veïnals, treball social, ajuntaments…
Com es pot observar, amb un nou activisme per generar veïnatge positiu, es vinculen estretament als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i als determinants de salut, fomentant valors que generen alhora promoció de salut.
Si en voleu conèixer més detalls:
https://edificispositius.cat/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=mh3vgu4OSwk&feature=emb_logo
www.cloudhousing.org
http://www.vidamesfacil.com/cloudhousing/
Post: “La salut i les seves circumstàncies”
Post: “Determinants de la Salut”
Infermeria
Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona
Arxivat com a: Empoderar, Promoció salut, veïnatge positiuEtiquetat com a: apoderament, compartir, edifici, positiu, resiliència, valors, veïnatge