Comparteix aquesta entrada

Descobrint actius personals arran de la crisi del Coronavirus

Cap a finals de desembre 2019 vam començar a rebre noticies d’un virus agressiu (Coronavirus SARS-CoV-2) (1) que hi havia a una regió de Xina (Wuhan) i que estava produint moltes morts i moltes necessitats d’adaptació a nivell de recursos sanitaris… Poc a poc vam començar a sentir que hi havia algun cas més proper i finalment va arribar el primer cas a casa nostra (2)…. En qüestió de dies ens vam trobar que tot anava canviant i en qüestió de poques hores vam passar de fer vida normal a tancar escoles, reduir activitat comercial, tenir nens a casa, avis tancats i posteriorment reduir les hores que podíem sortir fora al carrer…. Un veritable contrarellotge de readaptació.

Tota una posada a prova de la nostra capacitat resilent, com dèiem en aquest mateix blog fa uns pocs dies. (3)

En dos mesos ha canviat la nostra rutina diària, el nostre dia a dia, a casa som els que som i sovint moltes més hores de les que hi érem. Molts hem canviat el com treballar o ens hem trobat sense feina, hem improvisat maneres de parlar amb els familiars que no es troben en el nostre nucli, amb els amics (amb qui sovint quedàvem per fer un cafè o sopar en aquells establiments que ja no ofereixen servei), hem viscut la por al desconegut i a la malaltia (pròpia o dels estimats), la por al contagi i com superar-la per arribar a complir les necessitats fonamentals, hem augmentat la distància de seguretat durant les converses a la feina o al carrer, hem vist com ha disminuït tota la possibilitat de comunicació no verbal darrera mascaretes reals o pors a un contagi… Tot aquell llistat d’actius en el mapa buit que havíem fet possiblement ha canviat…

Però aquí seguim… Recordeu el símil del camió en el nostre camí a seguir amb l’objectiu d’aconseguir al màxim el nostre benestar? (4)…. Aquell camió que arran d’aquesta crisi possiblement ha augmentat molt la seva càrrega al remolc (els dèficits i problemes) amb sort mantenint la potencia del motor i sovint disminuint-la (els nostres actius)….

Poc a poc cal anar creant una nova normalitat necessària:  la salutogènesi (5), allò que ens diu què genera benestar, segueix existint, intentem treure’n partida!!

Què tal una storytelling? (6) Fem un petit exercici relatant la nostra experiència en aquests darrers dos mesos… I després valorem!

Quines de les càrregues del remolc podem fer fora directament o posar-hi alguna solució per fer-la menys feixuga???

Quins actius podem afegir en el nostre llistat? Us animeu a buscar-ne? (6)

Endavant i seguim!!!

Montse Lloveres
Metgesa
Grup Actius

BIBLIOGRAFIA

(1) https://www.epidemixs.org/what-is-covid-19
(2) https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
(3) https://www.promosalutgirona.org/resiliencia-i-covid19/
(4) https://www.promosalutgirona.org/salutogenesi-i-patogenesi-dos-models-pel-treball-en-benestar/
(5) https://www.promosalutgirona.org/salutogenesi-i-patogenesi-dos-models-pel-treball-en-benestar/
(6) Llanes, Jara & Blanco, Daniel & Cofiño, Rafael & Hernán, Mariano. (2019). Técnicas de identificación de activos para la salud. Aplicable a cada centro de salud. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 26. 18-26. 10.1016/j.fmc.2019.07.002.
(7) https://www.promosalutgirona.org/com-identificar-actius-de-salut/

Arxivat com a: Promoció salutEtiquetat com a: actiusbenestar

Altres articles

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Evidències

La nostra percepció de la realitat pot ser poc fiable. I sovint per la part negativa: creiem que és pitjor del que ens mostren les