Comparteix aquesta entrada

Downshifting: una aposta salutogència per la satisfacció i l’autorealització

Cada vegada són més nombroses les persones que decideixen de forma conscient apostar per aspectes essencials de la vida i generadores de Salut, tals com la satisfacció i l’autorealització, una aposta en detriment dels cèntims i la carrera professional. Els professionals de la Psicologia l’anomenem “downshifting”- menys feina laboral i més vida-,una tendència que ha estat donant voltes fa algun temps.
Les persones redueixen les seves jornades laborals perquè sotmeten a dubte el veritable sentit de les seves feines, un espai ocupat, sovint, per masses hores de les nostres vides. La carrera professional ja no ho és tot.

Downshifting significa…reduint la teva feina per a provocar un canvi. Quantitativament, per a treballar menys hores o qualitativament, per fer quelcom diferent professionalment. Cal rebaixar la intensitat de la vida quotidiana i disminuir la velocitat. Baixar el propi consumisme per viure de forma més simple, més minimalista. Els valors de moltes persones canvien en el decurs de la vida.

Després del temps d’adolescència i de la formació, les persones opten per omplir d’èxit el temps invertit en les seves carreres professionals.

Amb el pas del temps aquestes necessitats entren en canvi, es tracta de donar menys importància a l’èxit, als cèntims, a la carrera i a l’estatus…perquè falta el temps. El temps per a contemplar la bellesa i les coses petites de la vida, per compartir una conversa, per donar pas a les nostres emocions…moments que, com sabem, són els que ens reporten major felicitat. Juntament amb el canvi de valors, es fa necessari un canvi en la vida quotidiana. Una intervenció. El coronavirus ha estat una forta frenada en aquest sentit i en tots els sentits, donant pas a la opció salutogènica, es a dir, a centrar-nos en les nostres fortaleses, en allò que genera Salut.

Estudis europeus recents mostren que tres quartes parts dels directors de recursos humans de les seves empreses ja han identificat la tendència a la reducció de personal, cada vegada son més els treballadors que redueixen les seves jornades laborals per a un major equilibri entre feina i vida i un de cada cinc treballadors esta pensant en fer una pausa en la seva carrera professional.
Al final, reduir la velocitat de la vida i la jornada laboral significa prendre de forma conscient una pausa en la carrera professional per a dedicar més temps a la vida pròpia i a la de les persones que estimem, als amics, a la parella, als fills, als avis, a la família….en definitiva.

El temps i la salut són les coses amb més vàlua a les nostres vides.

Susana Mantas Jiménez
Psicòloga
Grup de Recerca

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la