Comparteix aquesta entrada

Adolescència, la clau de volta

Fa uns anys, l’adolescència es definia com una etapa només de transició, tot i ser una de les més dinàmiques del desenvolupament humà. S’acompanya de canvis físics, cognitius, socials i emocionals, que generen tant oportunitats com desafiaments als joves, a les seves famílies i a la societat.

Aquest grup ha estat considerat tradicionament com una población “sana”, ja que és un dels períodes en que els òrgans i sistemes arriben a l’optimització de les seves funcions, amb una taxa de mortalitat entre 7-10 vegades menor que la població general. Tot i així, degut al gran número de canvis als que els joves es troben exposats, correspon a una etapa de grans riscos de desenvolupament integral.

Adolescencia
Font: hhtp://habilidadesparalavida.net

Molts problemes de salut entre els adolescents són resultat de la personalitat, de l’estil de vida, del desconeixement o falta d’informació, amb greus implicacions per a la salut futura d’aquests individus. De manera individual busquen establir la seva propia identitat, esperant ser acceptats en ambients socials que no sempre són espais saludables.

Una de les eines essencials per poder fer front a aquesta etapa de forma saludable, és l’aprenentatge des de la infantesa d’estratègies que permetin fer front de forma efectiva a les exigències i desafiaments de la vida diària: habilitats per a la vida.

No es tracta d’establir unes directrius, si no de dotar-los de criteri per tal que davant de diferents exigències i desafiaments de la vida quotidiana decideixin actuar des de les motivacions individuals i dintre de les limitacions socials i culturals, facilitant-los un comportament més positiu i saludable.

La familia i els adults joves significatius tenen gran impacte en la modelció del comportament del nen, l’adolescent i el jove, a partir de l’exemple i l’experiència en la interacció diària. Una bona comunicació, el respecte envers els fills, involucrant-los en la resolució de problemes i en la solució dialogada de conflictes, i el suport positiu poden enriquir les seves habilitats i reforçar conductes positives.

Cal ser constant i pacient en l’aprenentatge d’aquestes habilitats per tal d’aconseguir l’impacte desitjat.

“Els bons hàbits formats a la joventut, marquen tota la diferencia” (Aristòtil).

Amèlia Sos
Metgessa
Grup Recerca

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la