La cimera mundial d’innovació en salut de Doha va calcular en el 2015 que hi havia 380 milions de diabètics al món. I gairebé la meitat encara no ho saben. Els seus efectes son: infarts, problemes cerebrovasculars, amputacions, insuficiència renal, ceguesa…
La malnutrició i el sedentarisme són els trampolins d’una de les amenaces sanitàries més importants del segle XXI.

Els que ho poden explicar millor son els indis Pima. Els seus avantpassats vivien a les ribes del riu “Grande” i del riu “Bravo”. Quan els Estats Units i Mèxic es van repartir la seva terra van quedar separats en dos països diferents. Actualment allò que els separa és la Diabetis mellitus.
L’excés de glucosa en la sang és una constant entre els indis d’Arizona, mentre que els seus parents mexicans no ho pateixen tant ni tenen tants problemes relacionats . L’ atur, toxicomanies, en especial l’alcoholisme, són mals endèmics en la majoria de reserves dels EEUU. Molts nadius viuen dels subsidis i amb prou feines fan activitats físiques.
Els APATS INDUSTRIALS” condemnen” els Pima del nord i una DIETA TRADICIONAL “salva “ els seus germans del sud.
Els Pima mexicans tenen nivells de colesterol més baixos i índexs de massa corporal més equilibrats. L’explicació es que mantenen una dieta i una forma de vida més tradicional i dediquen moltes hores a feines del camp o a tasques que els obliguen a un esforç físic intens. Les seves condicions de vida més dura els “protegeixen “ davant el que alguns experts ja qualifiquen de “PANDÈMIA INVISIBLE”.
Les causes sempre son les mateixes: canvi radical d’hàbits i abandonament d’una dieta protectora baixa en greixos i rica en fibres a favor d’una alimentació hipercalòrica amb poca fibra i excés de greixos saturats i sucre refinat.
Es calcula que hi ha almenys 5.3 milions d’espanyols diabètics i 9 milions d’obesos (algunes fonts eleven la quantitat a 11 milions). La federació internacional de diabetis denuncia que hi ha 382 milions de diabètics a tot el món i que la xifra es podria duplicar d’aquí a l’any 2035.
El pitjor de tot ‘es que aquesta guerra es relativament fàcil de planificar , les armes per anar a la batalla són prou conegudes: activitat física, pes equilibrat, alimentació sana i hàbits saludables.
Montse Guixeres Puig
Farmacèutica
Grup de Professionals per la promoció de la salut a Girona
BIBLIOGRAFIA:
- Article Domingo Marchena per la vanguardia sobre els estudis de Julián Esparza llicenciat en ciències químiques biològiques per la universitat de Sonora i doctor en epidemiologia per la universitat de Arizona.
- Fundació espanyola per la diabetis.