L’etapa infantil es considera un període crucial per al desenvolupament d’una vida futura saludable.
La infància és una etapa de granvulnerabilitat en el qual els factors genètics i familiars interactuen amb els factors ambientals i altres determinants socials que produeixen una combinació complexa d’efectes i resultats sobre la salut del futur adult. L’OrganitzacióMundial de la Salut (OMS) ha establert l’òptim i igualitari desenvolupament d’una primera infància com un element clau pe rreduir les desigualtats en salut mundialment.
Així, la Comissió de Determinants Socials de la Salut de l’OMS ens diu que:”El desenvolupament de la primera infància, en particular el desenvolupament físic,socioemocional i lingüístic-cognitiu, determina de forma decisiva les oportunitats ala vida d’una persona i la possibilitat de gaudir d’una bona salut, ja que afecta l’adquisició de competències, l’educació i les oportunitats laborals”. Fins fa uns anys les desigualtats socials en salut infantil han estat estudiades en relació amb l’estatus socioeconòmic familiar. La classe social i el nivell educatiu dels pares i mares han estat elsindicadors més utilitzats per analitzar les desigualtats en els menors, però recentment, els canvis que les nostres societats estan experimentant per l’arribada de població immigrant, s’ha començat a utilitzar també altres exemples de desigualtats. Per tant l’ètnia i d’estatus migratori s’han convertit en característiques essencials a l’hora d’analitzar les desigualtats en salut.
I si teníem dubtes sobre la importància de treballar per disminuir aquestes desigualtats, la COVID ens fa reflexionar i fer encara més visibles les conseqüències d’aquestes.
Un món encara més injust pels qui més ho necessiten.
Belén Pérez
Infermera
Grup Actius en salut
Arxivat com a: Determinants per la salutEtiquetat com a: Desigualtats, determinats socials, educació