Mans

Comparteix aquesta entrada

El rentat de mans salva vides

La pandèmia de la Covid-19 ha visualitzat la importància del rentat de mans com a una de les mesures més eficaces per prevenir la transmissió de la malaltia, juntament amb altres mesures com la ventilació, el manteniment de la distància entre persones i l’ús de mascaretes.

En aquest sentit, la OMS ha declarat el dia 5 de maig com el Dia Mundial del Rentat de Mans per la seva gran importància en evitar el contagi i la propagació de moltes malalties 1. Segons el CDC (Centres per al Control i la Prevenció de Malalties), els estudis han demostrat que el rentat de mans pot prevenir 1 de cada 3 malalties diarreiques i 1 de cada 5 infeccions respiratòries2. Rentar-se les mans ajuda a prevenir moltes malalties i això significa un menor ús d’antibiòtics i, en conseqüència, la disminució de les probabilitats de desenvolupar resistència als mateixos.

Ja al segle XIX, Florence Nightingale (1820-1910), infermera que atenia als ferits de la guerra de Crimea (1853-1856) a l’hospital de Scutari, va imposar unes normes bàsiques d’higiene per millorar la situació dels malats. Consistien en ventilar i netejar a fons les sales d’hospitalització, rentar els malalts i canviar-los els llençols, així com preparar-los menjars sans, el que va provocar una millora de la situació dels malalts en poc temps3.

En la mateixa línia, Ignaz Semmelweis (1818-1865), metge hongarès pioner de l’antisèpsia, va salvar moltes parteres amb una senzilla però efectiva mesura d’higiene sanitària: el rentat de mans per part dels metges; el que evitava la mort per sèpsia puerperal de les dones en el postpart4.

Cal, així mateix, citar el Dr. Josep Trueta Raspall (1897-1997) i el seu “Mètode Trueta” per al tractament de ferides de les extremitats, inicialment dirigit a ferides de guerra, però també aplicable a altres tipus de ferides per evitar-ne la gangrena. El mètode consistia en 5 passos:  tractament quirúrgic immediat,   rentat acurat de la ferida amb aigua i sabó ,  escissió dels teixits desvitalitzats  , drenatge i la immobilització del membre amb un embenat de guix. Aquest mètode  va salvar moltes vides i va evitar amputacions d’extremitats5.

Hem de recordar que tenim a les nostres mans una eina senzilla, però increïblement poderosa per evitar el contagi i la propagació de moltes malalties infeccioses: el rentat de mans.

Maria Teresa Casamitjà Sot
Metgessa
Grup de Recerca

BIBLIOGRAFIA

  1. https://www.who.int/gpsc/5may/es/. Salve vides: límpiese las manos.
  2. https://www.cdc.gov/handwashing/esp/index.html
  3. https://es.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale
  4. https://es.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis#:~:text=Ignaz%20Philipp%20Semmelweis%20(en%20h%C3%BAngaro,Corona%20del%20Reino%20de%20Hungr%C3%ADa.
  5. El Método Trueta en El País , 20 de Enero de 1977
  6. https://www.semfyc.es/semfyc-recuerda-la-importancia-de-lavarse-las-manos-para-prevenir-la-propagacion-de-enfermedades-infecciosas-2/

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Coneixes l’Slow Gardening?

En aquest post us vull parlar d’una activitat que practiquem a casa des de la pandèmia i que ens dona molta satisfacció a nivell familiar.

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dona, menopausa. Salut i vida

La menopausa és fruit de la involució natural dels ovaris amb l’edat. L’absència de menstruació és provocada per l’evolució fisiològica del cos de la dona.