Mans

Comparteix aquesta entrada

El rentat de mans salva vides

La pandèmia de la Covid-19 ha visualitzat la importància del rentat de mans com a una de les mesures més eficaces per prevenir la transmissió de la malaltia, juntament amb altres mesures com la ventilació, el manteniment de la distància entre persones i l’ús de mascaretes.

En aquest sentit, la OMS ha declarat el dia 5 de maig com el Dia Mundial del Rentat de Mans per la seva gran importància en evitar el contagi i la propagació de moltes malalties 1. Segons el CDC (Centres per al Control i la Prevenció de Malalties), els estudis han demostrat que el rentat de mans pot prevenir 1 de cada 3 malalties diarreiques i 1 de cada 5 infeccions respiratòries2. Rentar-se les mans ajuda a prevenir moltes malalties i això significa un menor ús d’antibiòtics i, en conseqüència, la disminució de les probabilitats de desenvolupar resistència als mateixos.

Ja al segle XIX, Florence Nightingale (1820-1910), infermera que atenia als ferits de la guerra de Crimea (1853-1856) a l’hospital de Scutari, va imposar unes normes bàsiques d’higiene per millorar la situació dels malats. Consistien en ventilar i netejar a fons les sales d’hospitalització, rentar els malalts i canviar-los els llençols, així com preparar-los menjars sans, el que va provocar una millora de la situació dels malalts en poc temps3.

En la mateixa línia, Ignaz Semmelweis (1818-1865), metge hongarès pioner de l’antisèpsia, va salvar moltes parteres amb una senzilla però efectiva mesura d’higiene sanitària: el rentat de mans per part dels metges; el que evitava la mort per sèpsia puerperal de les dones en el postpart4.

Cal, així mateix, citar el Dr. Josep Trueta Raspall (1897-1997) i el seu “Mètode Trueta” per al tractament de ferides de les extremitats, inicialment dirigit a ferides de guerra, però també aplicable a altres tipus de ferides per evitar-ne la gangrena. El mètode consistia en 5 passos:  tractament quirúrgic immediat,   rentat acurat de la ferida amb aigua i sabó ,  escissió dels teixits desvitalitzats  , drenatge i la immobilització del membre amb un embenat de guix. Aquest mètode  va salvar moltes vides i va evitar amputacions d’extremitats5.

Hem de recordar que tenim a les nostres mans una eina senzilla, però increïblement poderosa per evitar el contagi i la propagació de moltes malalties infeccioses: el rentat de mans.

Maria Teresa Casamitjà Sot
Metgessa
Grup de Recerca

BIBLIOGRAFIA

  1. https://www.who.int/gpsc/5may/es/. Salve vides: límpiese las manos.
  2. https://www.cdc.gov/handwashing/esp/index.html
  3. https://es.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale
  4. https://es.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis#:~:text=Ignaz%20Philipp%20Semmelweis%20(en%20h%C3%BAngaro,Corona%20del%20Reino%20de%20Hungr%C3%ADa.
  5. El Método Trueta en El País , 20 de Enero de 1977
  6. https://www.semfyc.es/semfyc-recuerda-la-importancia-de-lavarse-las-manos-para-prevenir-la-propagacion-de-enfermedades-infecciosas-2/

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la

Escriptura
Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

I ara, sobre què escriuré? L’escriptura i la salut

Aquesta és la pregunta que em vaig fer en responsabilitzar-me d’escriure aquest text. Però la pregunta es va contestar sola: “Escriuré sobre l’escriptura i la