Comparteix aquesta entrada

Coneixes la dieta planetària?

El concepte de dieta planetària es va començar a sentir l’any 2019, quan se’n parlava com a model alimentari basat en la salut i la sostenibilitat i  que té en compte paràmetres com ara la compra de proximitat, el transport sostenible i la reducció de consum d’aigua, electricitat i gas per aconseguir combatre els efectes nocius de la contaminació del medi i del canvi climàtic.

Aquest model incorpora alguns conceptes que escapen de l’estrictament dietètic i que abarquen àmbits com l’origen dels productes (productors locals o nacionals), la temporaliat dels mateixos (productes de temporada)…i d’altres mediambientals com el transport (elèctric o híbrid), l’embalatge (plàstic zero), l’adequat tractament dels residus i la reducció del consum (aigua, llum i gas).

La dieta planetària és flexible i s’ha d’adaptar a la geografia local, les tradicions culinàries i les preferències personals, i per poder adaptar-se a aquest nou model caldria:

  • Prioritzar la compra de proximitat: afavoreix els comerços i els productors locals i també facilita el desplaçaments a peu o en bicicleta, disminuint també la contaminació.
  • Escollir productes de temporada i ecològics: protegeix els ecosistemes i redueix les emissions contaminants
  • Reduir el consum de carn: permetrà reduir la despesa energètica, d’aigua i emissió de contaminants del procés de producció i a més és beneficiós per a la salut
  • Intentar comprar a granel i utilitzar envasos reciclables
  • Escollir electrodomèstics més eficients i escull mètodes de cocció que gastin menys energia.

Des del punt de vista de l’alimentació, el menú planetari no és vega ni vegetarià, però es basa, fonamentalment, en la fruita, la verdura i els llegums. Així pretén aconseguir un increment important en el consum de fruites i verdures, cereals de gra sencer, llegums, nous, olis insaturats, una reducció substancial de la ingesta de peix, marisc i carn d’aus de corral, i sobretot  eliminar o tenir un consum residual de carn vermella i processada. Sense sucres afegits, ni gra refinat, ni vegetals amb midó.

Segons un estudi fet per la Comissió EAT-The Lancet, cal impulsar canvis dietètics cap a un sistema alimentari global sostenible que garanteixi aliments saludables per tothom. En aquest estudi hi han participat  científics de 16 països durant tres anys i s’exposen arguments molt sòlids que porten a replantejar les polítiques alimentàries i també l’elecció individual que fem en la nostra dieta, prioritzant els aliments d’origen vegetal i reduint substancialment els d’origen animal.

I a més de l’àmbit personal…què ho podem fer com a professionals de la salut?

En el nostre àmbit professional podem intervenir avaluant les dietes individuals per tal de detectar les necessitats nutricionals en cada cas, tenint en compte les característiques personals (edat, sexe), el nivell d’activitat física, la presència(o no) de malalties…. i oferir orientació dietètica  que promogui canvis en el sentit abans exposat.

Establir xarxes a la comunitat i fomentar la col·laboració entre professionals és també un factor que pot ajudar per a sumar esforços .

De moment no hi ha un consens global pel què fa als beneficis de la dieta planetària, però davant dels resultats de les investigacions, s’obre una porta al debat i a la reflexió …

I tu…què en penses?

Sílvia Cabarrocas
Farmacèutica
Grup Difusió. Grup de professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

BIBLIOGRAFIA
* Informe EAT-The Lancet: “Alimentos, Planeta, Salud”. Dietas saludables a partir de sistemas alimentarios sostenibles”
*  https://eatforum.org/content/uploads/2019/01/Report_Summary_Spanish-1.pdf
* https://www.semfyc.es/que-es-la-dieta-planetaria/

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la

Escriptura
Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

I ara, sobre què escriuré? L’escriptura i la salut

Aquesta és la pregunta que em vaig fer en responsabilitzar-me d’escriure aquest text. Però la pregunta es va contestar sola: “Escriuré sobre l’escriptura i la