Comparteix aquesta entrada

Celebrem l’any internacional de les fruites i les verdures (AIFV)

Consumir habitualment fruites i verdures té un important efecte beneficiós en la salut de les persones. En aquest sentit i per promoure’n un consum conscient i sostenible a nivell mundial , l’Assemblea General de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha declarat 2021 l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV) amb el lema “Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta”.

Com a objectius principals,  s’ha establert:

  • Conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures.
  • Promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures.
  • Reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris de les fruites i les verdures.

Una gran part de la població encara no consumeix la quantitat diària recomanada per mantenir una alimentació saludable i  segons  l’Organització Mundial de la Salut (OMS) una ingesta insuficient de fruites i verdures  és un dels 10 factors principals de risc de mortalitat a nivell mundial. D’altra banda, no promoure la sostenibilitat en la producció i distribució d’aliments  afecta al canvi climàtic i als recursos del planeta i és ben cert que la salut humana està interrelacionada amb la salut animal i el medi ambient. S’ha d’ajudar al petit productor de proximitat perquè estigui en el sistema alimentari de manera justa.

Hi ha evidència científica que  les fruites i hortalisses ajuden a reduir els factors de risc de malalties no transmissibles, com el sobrepès i l’obesitat, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer doncs són fonts de fibra dietètica, vitamines, minerals, altres substàncies fitoquímiques beneficioses i contenen pocs greixos.

Les quantitats diàries necessàries per aconseguir aquests  beneficis per la salut s’han fixat en 3 racions de fruita i 2 de hortalisses  a partir dels 6 mesos d’edat i durant tota la vida com a part d’una dieta diversificada.

S’entén per  1 ració de fruita i 1 ració de hortalissa:

1 Ració de fruita1 Ració d’hortalissa
1 taronja, poma, pera, préssec, plàtan1 bol de cireres, maduixes, raïm, fruits vermells1-2 talls de meló, síndria, pinya2-3 albercocs, prunes, mandarines, figues, nespres1 plat de verdura cuita (mongeta tendra, puré, minestra)1-2 tomàquets, pastanagues, cogombres1 pebrot, 1 carbassó, 1 albergínia1 plat d’amanida variada

Nota:  Es consideren fruites i verdures  les parts comestibles de les plantes en estat cru o amb un processament mínim com el tallat, dessecat o congelat.

A Catalunya són diverses les iniciatives engegades  d’acord amb els objectius del AIFV moltes de les quals estan recollides en   l’  Espai web* Salut amb fruites i verdures” engegat per   l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) . S’hi pot trobar molt bon material ,  notícies d’interès, enllaços cap a recursos científics, receptes de fruites i hortalisses ,  materials divulgatius diversos,  per aplicar  en l’àmbit personal i  professional.

Alexandra Gonzàlez Cateura
Veterinària
Grup de Professionals per la  Promoció de la Salut a Girona

BIBLIOGRAFIA

  • Web oficial de l’Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021. FAO
  • Espai web “Salut amb fruites i verdures”. ASPCAT
    *https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/alimentacio_saludable/salut-amb-fruites-i-verdures/

Arxivat com a: Hàbits saludablesEtiquetat com a: alimentaciódietafruitesracionsrecursosverdures

Altres articles

Salut ambiental
Sin categoría
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Nous hàbits i salut pel planeta

Setembre, un dels moments simbòlics en què sentim que comença un nou cicle i ens plantegem canvis, millores, a la nostra vida. En aquest estiu