Consumir habitualment fruites i verdures té un important efecte beneficiós en la salut de les persones. En aquest sentit i per promoure’n un consum conscient i sostenible a nivell mundial , l’Assemblea General de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha declarat 2021 l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV) amb el lema “Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta”.
Com a objectius principals, s’ha establert:
- Conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures.
- Promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures.
- Reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris de les fruites i les verdures.
Una gran part de la població encara no consumeix la quantitat diària recomanada per mantenir una alimentació saludable i segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) una ingesta insuficient de fruites i verdures és un dels 10 factors principals de risc de mortalitat a nivell mundial. D’altra banda, no promoure la sostenibilitat en la producció i distribució d’aliments afecta al canvi climàtic i als recursos del planeta i és ben cert que la salut humana està interrelacionada amb la salut animal i el medi ambient. S’ha d’ajudar al petit productor de proximitat perquè estigui en el sistema alimentari de manera justa.
Hi ha evidència científica que les fruites i hortalisses ajuden a reduir els factors de risc de malalties no transmissibles, com el sobrepès i l’obesitat, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer doncs són fonts de fibra dietètica, vitamines, minerals, altres substàncies fitoquímiques beneficioses i contenen pocs greixos.
Les quantitats diàries necessàries per aconseguir aquests beneficis per la salut s’han fixat en 3 racions de fruita i 2 de hortalisses a partir dels 6 mesos d’edat i durant tota la vida com a part d’una dieta diversificada.
S’entén per 1 ració de fruita i 1 ració de hortalissa:
1 Ració de fruita | 1 Ració d’hortalissa |
1 taronja, poma, pera, préssec, plàtan1 bol de cireres, maduixes, raïm, fruits vermells1-2 talls de meló, síndria, pinya2-3 albercocs, prunes, mandarines, figues, nespres | 1 plat de verdura cuita (mongeta tendra, puré, minestra)1-2 tomàquets, pastanagues, cogombres1 pebrot, 1 carbassó, 1 albergínia1 plat d’amanida variada |
Nota: Es consideren fruites i verdures les parts comestibles de les plantes en estat cru o amb un processament mínim com el tallat, dessecat o congelat.
A Catalunya són diverses les iniciatives engegades d’acord amb els objectius del AIFV moltes de les quals estan recollides en l’ Espai web* “Salut amb fruites i verdures” engegat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) . S’hi pot trobar molt bon material , notícies d’interès, enllaços cap a recursos científics, receptes de fruites i hortalisses , materials divulgatius diversos, per aplicar en l’àmbit personal i professional.
Alexandra Gonzàlez Cateura
Veterinària
Grup de Professionals per la Promoció de la Salut a Girona
BIBLIOGRAFIA
- Web oficial de l’Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021. FAO
- Espai web “Salut amb fruites i verdures”. ASPCAT
*https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/alimentacio_saludable/salut-amb-fruites-i-verdures/
Arxivat com a: Hàbits saludablesEtiquetat com a: alimentació, dieta, fruites, racions, recursos, verdures