Comparteix aquesta entrada

Celebrem l’any internacional de les fruites i les verdures (AIFV)

Consumir habitualment fruites i verdures té un important efecte beneficiós en la salut de les persones. En aquest sentit i per promoure’n un consum conscient i sostenible a nivell mundial , l’Assemblea General de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha declarat 2021 l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV) amb el lema “Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta”.

Com a objectius principals,  s’ha establert:

  • Conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures.
  • Promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures.
  • Reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris de les fruites i les verdures.

Una gran part de la població encara no consumeix la quantitat diària recomanada per mantenir una alimentació saludable i  segons  l’Organització Mundial de la Salut (OMS) una ingesta insuficient de fruites i verdures  és un dels 10 factors principals de risc de mortalitat a nivell mundial. D’altra banda, no promoure la sostenibilitat en la producció i distribució d’aliments  afecta al canvi climàtic i als recursos del planeta i és ben cert que la salut humana està interrelacionada amb la salut animal i el medi ambient. S’ha d’ajudar al petit productor de proximitat perquè estigui en el sistema alimentari de manera justa.

Hi ha evidència científica que  les fruites i hortalisses ajuden a reduir els factors de risc de malalties no transmissibles, com el sobrepès i l’obesitat, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer doncs són fonts de fibra dietètica, vitamines, minerals, altres substàncies fitoquímiques beneficioses i contenen pocs greixos.

Les quantitats diàries necessàries per aconseguir aquests  beneficis per la salut s’han fixat en 3 racions de fruita i 2 de hortalisses  a partir dels 6 mesos d’edat i durant tota la vida com a part d’una dieta diversificada.

S’entén per  1 ració de fruita i 1 ració de hortalissa:

1 Ració de fruita1 Ració d’hortalissa
1 taronja, poma, pera, préssec, plàtan1 bol de cireres, maduixes, raïm, fruits vermells1-2 talls de meló, síndria, pinya2-3 albercocs, prunes, mandarines, figues, nespres1 plat de verdura cuita (mongeta tendra, puré, minestra)1-2 tomàquets, pastanagues, cogombres1 pebrot, 1 carbassó, 1 albergínia1 plat d’amanida variada

Nota:  Es consideren fruites i verdures  les parts comestibles de les plantes en estat cru o amb un processament mínim com el tallat, dessecat o congelat.

A Catalunya són diverses les iniciatives engegades  d’acord amb els objectius del AIFV moltes de les quals estan recollides en   l’  Espai web* Salut amb fruites i verdures” engegat per   l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) . S’hi pot trobar molt bon material ,  notícies d’interès, enllaços cap a recursos científics, receptes de fruites i hortalisses ,  materials divulgatius diversos,  per aplicar  en l’àmbit personal i  professional.

Alexandra Gonzàlez Cateura
Veterinària
Grup de Professionals per la  Promoció de la Salut a Girona

BIBLIOGRAFIA

  • Web oficial de l’Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021. FAO
  • Espai web “Salut amb fruites i verdures”. ASPCAT
    *https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/alimentacio_saludable/salut-amb-fruites-i-verdures/

Arxivat com a: Hàbits saludablesEtiquetat com a: alimentaciódietafruitesracionsrecursosverdures

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la