Què és la Intervenció Assistida amb Animals de companyia (IAA)?
Des dels seus inicis, l’ésser humà ha demostrat un fort vincle amb els animals. Els humans tenim una afinitat innata per a tot allò que és vivent i natural. Els animals són capaços de fer-nos sentir millor, ajudar-nos, fer-nos somriure i, fins i tot, d’intervenir en tractaments clínics.
Les IAA són intervencions en què un animal s’incorpora com a part del tractament amb l’objectiu de promoure la millora en les funcions físiques, socials, emocionals i/o cognitives.
La majoria dels animals són gats i gossos amb característiques específiques i ensinistrats per a aquest propòsit, esdevenint així ajudants o coterapeutes.
La teràpia assistida per animals és un camp en expansió i ajuda a les persones a recuperar-se o a afrontar millor els problemes de salut, com ara malalties cardíaques, el càncer i els transtorns mentals. Ajuden també a reduir el dolor i l’angoixa.
L’any passat, a l’Hospital Universitari 12 d’octubre de Madrid es va fer una prova pilot incorporant una IAA en una UCI pediàtrica. Va utilitzar animals abandonats i/o maltractats, que van ser rescatats, recuperats i ensinistrats per un equip de persones professionals. Els resultats del seu estudi confirmen que la companyia dels gossos ha reduït notablement els nivells d’ansietat, por i dolor fins a 3 punts de l’escala habitual de mesura, en nens ingressats entre 3 i 18 anys. Tant pares com professionals sanitaris han valorat la intervenció fins a un grau de satisfacció quasi del 100%. Cada activitat està dissenyada segons la situació del nen, a qui se li trasllada la situació difícil en què va ser rescatat cada animal perquè empatitzin amb ell.
L’ Hospital de Sant Joan de Déu és el primer hospital que compta amb una unitat d’intervencions assistides amb gossos. Les intervencions amb gossos són utilitzades pels professionals de l’ Hospital com una eina terapèutica més per a motivar els pacients en el seu procés de recuperació i reduir l’estrès i millorar el seu estat anímic.

La Unitat d’intervencions assistides amb gossos de l’ Hospital Sant Joan de Déu està integrada per professionals de l’Hospital i del Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC) que treballen per facilitar la recuperació dels nens ingressats i millorar l’estat d’ànim. Així, per exemple nens intervinguts d’escoliosi fan rehabilitació pentinant o donant de menjar a l’animal, i així fan els exercicis necessaris. A més a més, jugant amb el gos perden por i disminueix la percepció del dolor.
Aquests gossos també es passegen per urgències, així amb la seva presència tranquil·litzen i distreuen als nens en els moments crítics com posar una via, i també passegen per les sales d’espera de consultes externes per interaccionar amb nens i les seves famílies, i fa l’espera més curta.
I l’Hospital Vall d’Hebron ha sigut el primer al món en realitzar teràpia assistida amb gossos per tractar la síndrome alcohòlica fetal (SAF)
Les teràpies assistides per animals s’ha estès a:
- Nens que es sotmeten a procediments dentals
- Persones que reben tractament contra el càncer
- Persones en centres d’atenció de llarga durada
- Persones amb malalties cardiovasculars
- Persones amb demència
- Veterans amb trastorn d’estrès posttraumàtic
- Persones amb ansietat
Tots aquests animals passen uns exhaustius exàmens zoosanitaris i d’higiene.
Una vegada més, han demostrat ser el millor amic de l’home.
Empar Mallol i Bataller
Veterinària
Grup Actius
Webgrafia:
https://www.fundacion-affinity.org/ca/gossos-gats-i-persones/animals-que-curen/que-es-la-intervencio-assistida-amb-animals-de-companyia
https://www.soy-de.com/noticia-madrid/el-hospital-12-de-octubre-pionero-en-aliviar-el-dolor-de-los-ninos-ingresados-usando-terapia-con-perros-13313.aspx
https://www.dingonatura.com/perros-de-terapia-en-hospitales-n-71-es
https://www.sjdhospitalbarcelona.org/ca/intervencions-assistides-amb-animals
https://www.diarioveterinario.com/t/1460330/reconocen-beneficios-terapia-animales-hospital