Lectura

Comparteix aquesta entrada

La lectura: un actiu en salut en tota lletra

Ara que l’estiu ja està entre nosaltres i comencem a tenir més temps lliure, és una de les millors èpoques de l’any per recuperar un hàbit com és el de lectura.

Segons el Baròmetre de Lectura i Compra de Llibres 2020 (1), el percentatge de lectors de llibres que llegeixen almenys una vegada a la setmana va arribar al 52,7% en 2020 i va arribar a un màxim històric del 57% durant el confinament.

El cert és que llegir és un hàbit que té efectes molt beneficiosos per a la salut de les persones (2). Llegir té efectes beneficiosos sobre la depressió:  dedicar-hi un temps diari millora l’estat anímic, la intel·ligència emocional i la capacitat de raonament.

Cognitivament (3), enriqueix el vocabulari d’una persona considerablement. Molt per sobre de veure la televisió i altres activitats, llegir fomenta el descobriment de noves paraules. En el cas dels nens, fins i tot en un 50 per cent. Llegir frena el deteriorament cognitiu: llegir i jugar als escacs implica tenir fins a unes 2,5 vegades menys de probabilitats de desenvolupar Alzheimer.

Millora el son. Així com l’ús de la tauleta i altres dispositius alteren els cicles circadians i no són aconsellables a l’hora d’anar-se’n al llit, la lectura té un efecte totalment contrari i afavoreix el desenvolupament d’una rutina del son.

Llegir també desenvolupa l’empatia. La lectura millora l’empatia d’una persona perquè en fer aquesta activitat és necessari identificar-se amb els personatges, les seves emocions, i sentiments.

Tant és així que la Societat Catalana de Bioètica, Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO i la UOC van crear l’any 2018 una xarxa de clubs de lectura impulsats pels professionals sanitaris (5) dins dels seus centres de salut. Actualment ja són uns dotze els centres hospitalaris de Catalunya amb el seu club de lectura propi dins del projecte «Llegir abans de curar».

El que fan és compartir la lectura i la reflexió sobre llibres com ara Morfina, La mort d’Ivan IllitxEl curiós incident del gos a mitjanit. Aquest projecte connecta llibres, benestar i professionals de la salut. Esperem que molt aviat en lloc de dotze centres hospitalaris siguin molts més i no només hospitalaris.

Apa, a llegir tots!!!

Bibliografia:

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Coneixes l’Slow Gardening?

En aquest post us vull parlar d’una activitat que practiquem a casa des de la pandèmia i que ens dona molta satisfacció a nivell familiar.

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dona, menopausa. Salut i vida

La menopausa és fruit de la involució natural dels ovaris amb l’edat. L’absència de menstruació és provocada per l’evolució fisiològica del cos de la dona.