equip

Comparteix aquesta entrada

La col·laboració interprofessional: no li donis l’esquena

La col·laboració interprofessional ha estat reconeguda a nivell mundial com una mesura important per millorar l’atenció de la salut. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la col·laboració interprofessional és dona quan “múltiples treballadors de la salut de diferents orígens professionals treballen juntament amb pacients, famílies, cuidadors i comunitats per brindar la més alta qualitat d’atenció tots els entorns”. A través d’aquest tipus de comunicació i treball en equip, les persones poden comprendre millor la importància del conjunt d’habilitats úniques de cada professional de la salut i proporcionar als pacients una experiència d’atenció mèdica enormement millorada.

L’OMS afirma que les pràctiques de col·laboració interprofessional enforteixen els sistemes de salut i milloren els resultats de salut i la declara com una estratègia innovadora que tindrà un paper important en la mitigació de la crisi mundial de personal sanitari. Tot i així, hi ha molts obstacles en el camí cap a col·laboracions reeixides. Les diferències en l’organització dels sistemes d’atenció de salut dins dels diferents països, així com les diferents cultures, poden afectar la pràctica col·laborativa pel que cada país ha d’analitzar les causes per separat.

La creixent demanda de col·laboració interprofessional exigeix ​​un canvi en la pràctica organitzativa i en les interaccions dels professionals. En aquest sentit, algunes universitats han desenvolupat activitats d’educació interprofessional (EIP). L’educació interprofessional és un concepte que permet als estudiants de diferents professions de la salut aprendre uns amb altres a mesura que adquireixen coneixements sobre les seves professions escollides i les professions dels seus col·legues. L’evidència ha mostrat que les activitats d’EPI són una eina efectiva per millorar les actituds cap al treball en equip interdisciplinari, la comunicació entre els professionals, la resolució compartida de problemes així com el coneixement i les habilitats per a la col·laboració dins dels equips interdisciplinaris.

La promoció de la salut (PS) és una àrea particularment interessant per implementar aquesta col·laboració, ja que involucra professionals de disciplines diferents que generalment també treballen en diferents sectors. Dins d’aquest àmbit, el Grup de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona n’és un exemple d’èxit. Però no sempre és així. Mitjançant un estudi transversal i descriptiu de tipus qualitatiu realitzat pel nostre grup, es va posar de manifest que malgrat l’oportunitat que suposa la col·laboració interprofessional, la manca de coordinació entre professionals de la salut és una de les barreres que dificulta la seva implementació.

Totes les professions tenen un impacte en la salut de la població, la PS és una tasca intersectorial i cada disciplina té els seus propis recursos i eines per influir en la salut de la societat. Cal una bona relació entre professionals de la salut i gestors de polítiques públiques per implementar la salut en totes les polítiques.

Per tal de millorar la comunicació i crear espais de debat i trobada entre professionals d’àmbits diversos, els dies 1-2 d’octubre de 2021 es realitzarà la Jornada Interdisciplinària en Promoció de la Salut a les comarques Gironines (https://www.promosalutgirona.org/, https://twitter.com/PromoSalutGi).

Tal com diu el lema de la Jornada, JUNTS SUMEM EN LA PROMOCIÓ DEL BENESTAR!

Judith Mallolas
Farmacèutica
Grup de Recerca

Per saber-ne més:

 • World Health Professions Alliance. Declaración de la WHPA sobre la práctica colaborativa interprofesional 2019.  https://www.whpa.org/news-resources/statements/whpa-statement-interprofessional-collaborative-practice
 • Organización Mundial de la Salud. Framework for Action on Interprofessional Education &Collaborative Practice 2010.  https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/70185/WHO_HRH_HPN_10.3_eng.pdf;jsessionid=A91531F604460DD8ADE66A2CD42AF7B4?sequence=1 
 • La Rosa-Salas V, Arbea L, Vidaurreta M, Sola L, Marcos B, Rodríguez C, Díez N, Beitia G. Educación interprofesional: una propuesta de la Universidad de Navarra. Educación Médica. 2020; 21(6): 386-396.
 • Dyess AL, Brown JS, Brown ND, Flautt KM, Barnes LJ. Impact of interprofessional education on students of the health professions: a systematic review. J Educ Eval Health Prof. 2019;16:33.
 • Olsson C, Lachmann H, Kalén S, Ponzer S, Mellstrand Navarro C. Personality and learning styles in relation to attitudes towards interprofessional education: a cross-sectional study on undergraduate medical students during their clinical courses. BMC Med Educ. 2020;20(1):398.
 • Ledderer L, Christensen M, Burau V. Interprofessional collaboration in health promotion: changing tasks es leverage for innovation, European Journal of Public Health. 2019;29(4)
 • Mallolas J, Capel M, Bou A, Sunyer J, Turró O, de la Peña Torres L, Casamitjà MT, Mantas S. La aplicación de la Promoción de la Salud por parte de los profesionales de la salud. 21 Congreso Nacional Farmacéutico. 3-5 oct 2018, Burgos, Espanya.
 • Casamitjà MT, Sunyer J, Ventura N, Perreño R, Mallolas J, Mantas S. Do public policy managers have another view about health promotion?. 11th IUHPE European Conference on Health Promotion. 14-16 June 2021, Girona, Spain.
 • Bou A, Mallolas J, Parreño R, Ventura N, Mantas S, Group of Professionals for Health Promotion. Agreements and disagreements between health profesionals and public policy managers in implementation of health promotion programmes: a qualitative study in our area.
 • Bollen A, Harrison R, Aslani P, van Haastregt JCM. Factors influencing interprofessional collaboration between community pharmacists and general practitioners-A systematic review. Health Soc Care Community. 2019 Jul;27(4):e189-e212.
 • Karam M, Brault I, Van Durme T, Macq J. Comparing interprofessional and interorganizational collaboration in healthcare: A systematic review of the qualitative research. Int J Nurs Stud. 2018 Mar;79:70-83.
 • Bardet JD, Vo TH, Bedouch P, Allenet B. Physicians and community pharmacists collaboration in primary care: A review of specific models. 2015;11(5):602-22.
 • Rubio-Valera M, Jove AM, Hughes CM, Guillen-Sola M, Rovira M, Fernandez A. Factors affecting collaboration between general practitioners and community pharmacists: a qualitative study. 2012;12:188.
 • Jobe I, Lindberg B, Engström Å. Health and social care professionals’ experiences of collaborative planning-Applying the person-centred practice framework. Nurs Open. 2020 Aug 13;7(6):2019-2028. 
 • Weissenborn M, Haefeli WE, Peters-Klimm F, Seidling HM. Interprofessional communication between community pharmacists and general practitioners: a qualitative study. Int J Clin Pharm. 2017 Jun;39(3):495-506.

Arxivat com a: Polítiques de salutPromoció salutEtiquetat com a: col·laboracióEquiphabilitats

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la