Comparteix aquesta entrada

Salutogènesi i Patogènesi: dos models pel treball en benestar?

La Salutogènesi (1) és un enfoc -basat en la recerca d’allò que ens genera salut- que ens permet treballar en la promoció de la Salut (2) -procés que permet a les persones incrementar el control sobre la seva salut (i benestar) per a millorar-la- .

En la patogènesi (3), la nostra mirada és en allò que genera malaltia… però els que estem treballant pel benestar tenim clar que l’objectiu de conèixer allò que genera malaltia és aconseguir que no empitjori, tractar-ho i/o prevenir-ho i així també aconseguirem la nostra finalitat: el benestar.

Aaron Antonovsky amb el continuum benestar-malaltia (4) ens permet entendre perquè salutogènesi i patogènesi en el fons són complementaris en el treball pel benestar.

Salutogènesi busca directament potenciar allò que ens apropa al benestar però amb la patogènesi aconseguim identificar factors que tractats o previnguts ens allunyen de la malaltia i per tant també ens apropen a benestar…

Podríem fer el símil que en el fons els individus som com uns camions (amb remolc inclòs) on al llarg de la nostra vida (que és un camí cap al benestar) anem acumulant càrrega (estressors, problemes, malestars…) sobre el remolc. La qualitat (velocitat i trajecte) d’aquest viatge depèn de la càrrega del remolc i la potencia del motor. 

La càrrega depèn d’allò que genera dèficits o no genera salut (els determinants de la salut desfavorables, dèficits en general i baix SOC ) sense oblidar l’atzar (on  també posem allò desconegut).  La cura, la protecció i la prevenció ens ajuden a controlar aquesta càrrega.

La potència del motor depèn més del què genera salut (apoderament, alt SOC -alta capacitat de transformar en actius els recursos generals de resistència- i entorn favorable) novament sense oblidar l’atzar. L’educació i la promoció ens ajuden en aquest àmbit.

En aquest terreny també es confirma que LA UNIÓ (model del dèficit i model d’actius) FA LA FORÇA!!

ENDAVANT!

Montse Lloveras Clos. Metgessa. Grup d’actius per la salut.

Bibliografia:

·          (1) Salutogénesis, nuevas perspectivas para promover la salud. Juvinya-Canal D. Enfermería Clínica. 2013 vol: 23 (3) pp: 87-88.

·          (2) http://www1.paho.org/spanish/HPP/OttawaCharterSp.pdf

·          (3)Promoción de la salud Glosario. ©World Health Organization. 1998 . https://www.msssi.gob.es/profesionales/saludPublica/prevPromocion/docs/glosario.pdf

·          (4)Guía del autoestopista salutogénico : camino salutogénico hacia la promoción de la salud. Lindström B, Eriksson M, Marigo i Costa J, Juvinyà Canal D, León Herrero V, et. al. Publisher: Documenta Universitaria 2011.

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Coneixes l’Slow Gardening?

En aquest post us vull parlar d’una activitat que practiquem a casa des de la pandèmia i que ens dona molta satisfacció a nivell familiar.

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dona, menopausa. Salut i vida

La menopausa és fruit de la involució natural dels ovaris amb l’edat. L’absència de menstruació és provocada per l’evolució fisiològica del cos de la dona.