En el decàleg d’hàbits saludables de la diputació de Barcelona hi trobem, entre altres, els relacionats amb l’alimentació, activitat física, el benestar emocional, el descans, l’oci, la cura del cos, l’afectivitat i sexualitat, la prevenció, el tabac i alcohol i finalment el consum de substàncies, on s’inclou el consum responsable de medicaments.
A què es refereix aquest consum responsable?
El consum de medicaments ha de ser adequat per tal que sigui un instrument eficaç de salut. Un consum inadequat pot comportar intoxicacions, dependència o addiccions, falta d’efectivitat, augment de la resistència antibiòtica, polifarmàcia , interaccions farmacològiques, errors de medicació, etc.
Segons l’enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del 2016, el 61,8% de les persones de 15 anys o més han pres algun medicament en els darrers dos dies (53,9% els homes i 69,3% les dones), fet que ens demostra la nostra relació diària i continuada amb els medicaments i que es va incrementant a mida que augmenta l’edat.
Alguns consells per fomentar aquest consum responsable serien:
-Cal seguir exclusivament el tractament indicat pel vostre metge o metgessa.
-Cal evitar tenir medicaments que ja no preneu. Els podeu dipositar en els punts SIGRE i així també estareu contribuint a la gestió responsable dels residus.
-Cal disposar d’un llistat senzill i endreçat de tots els medicaments que preneu (pla de medicació personalitzat).
-Cal estar especialment alerta de l’aparició de possibles efectes adversos o interaccions entre medicaments.
-Cal evitar manipular els medicaments , millor adequar la forma farmacéutica per a cada cas.
-Si us cal, podeu utilitzar un Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD) altrament dit “pastiller”.
Un exemple sobre aquest empoderament de la població seria el Programa d’Educació Sanitària a la Gent Gran sobre el bon ús dels medicaments (PESGG), fruit de la col·laboració entre el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el CatSalut. És una iniciativa que consta de xerrades informatives impartides per farmacèutics comunitaris amb l’objectiu d’augmentar el coneixement sobre l’ús dels medicaments i millorar les habilitats en el seu maneig.
Per acabar, cal remarcar la importància de l’alfabetització en salut ja que només quan les persones obtenen coneixements poden actuar lliurement i de forma proactiva en els múltiples àmbits personals i socials i contribuir a la seva millora i desenvolupament.
Carolina Roig
Metgessa
Grup Difusió. Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona
REFERÈNCIES:
https://www.diba.cat/web/salutpublica/decaleg-habits-saludables [Consulta: 4 gener 2018].
http://salutweb.gencat.cat/web/.content/home/el_departament/estadistiques_sanitaries/enquestes/resum_executiu_esca_2016.pdf [Consulta: 4 gener 2018].
http://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/informacio-i-consells/persones-i-medicaments/gent-gran/ [Consulta: 4 gener 2018].
http://medicaments.gencat.cat/web/.content/minisite/medicaments/ciutadania/formacio/2017_PESGG-continguts-professionals-sanitaris.pdf [Consulta: 4 gener 2018].
http://salutaprop.org/ca/blog/l-alfabetitzacio-en-salut-que-es-i-per-que-es-tan-important [Consulta: 4 gener 2018].
http://www.sigre.es/ [Consulta: 5 gener 2018].