La salut és un dret humà fonamental, La vida i la salut de les persones depenen de les condicions en què aquestes neixen , viuen i moren (Wilkinson and Marmot, 2003) , i està influïda pels determinats econòmics , socials, culturals, ambientals i personals. El 80% dels determinants de la salut es troben fora del sistema sanitari.
Segons la OMS les condicions fonamentals per tenir una bona salut són: la pau, la vivenda, l’educació, l’alimentació, el salari, un ecosistema estable, uns recursos sostenibles, la justícia social i l’equitat.
Entenent doncs que la salut no només depèn del Departament de Salut, és fonamental incorporar-la a totes les polítiques. Tots els sectors del govern han de poder capitalitzar les influències que sobre la salut tenen les polítiques que impulsen.
El concepte de salut a totes les polítiques (STP) es base en els principis de la promoció de la salut desenvolupats inicialment en la Declaració de Alma-Ata sobre Atenció Primària de salut (1978) i la Carta de Ottawa per a la Promoció de la Salut (1986). L’enfoc de STP va ser desenvolupat posteriorment en la Declaració de Adelaida del 2010 i el juny del 2013 amb la Declaració de Helsinki.
A nivell estatal, l’Informe SESPAS 2010; Salut a totes les polítiques, es posa com un repte per a la salut pública a Espanya.
En aquesta línia a Catalunya, el 20 de novembre de 2012 es va aprovar l’Acord de Govern per la creació de la Comissió interdepartamental per l’elaboració de PINSAP (pla interdepartamental i intersectorial de salut pública), que es posà en marxa el febrer del 2014.
El PINSAP neix amb els objectiu de millorar la salut de la població a partir d’accions interdepartamentals i intersectorials, millorant la coordinació i promoció de sinèrgies que comportin un increment de l’ efectivitat, eficiència i equitat de les polítiques intersectorials sobre salut i benestar.
És de gran importància, doncs, que els governs facin promoció de la salut, impulsant polítiques públiques que ajudin a mantenir la salut en tots els àmbits de la política (educació, treball, urbanisme, medi ambient i , evidentment en el de la salut).
STP és una nova forma de definir i desenvolupar l’acció de govern on l’objectiu és la promoció de polítiques públiques saludables.
El principal factor per poder avançar en aquest camí és sens dubte la voluntat política.
Teresa Mir , Pilar Àvila, Assumpta Bou, Mayte Casamitjà
Metgesses
Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona
Bibliografia;
-Declaració de Alma-Ata sobre Atenció Primària de salut (1978)
-Carta de Ottawa per la Promoció de la Salut (1986). –Informe de la Reunión Internacional sobre la Salud en Todas las Políticas, Adelaida 2010, Sostenibilidad ES Salud
-La salut en totes las polítiques, un reto para la salud pública en España. Informe SESPAS 2010
Health in all policies, a challenge for public health in Spain. SESPAS report 2010
Lucía Artazcoza,b,??, Juan Olivab,c, Vicenta Escribà-Agüirb,d, O.. Óscar Zurriagad,
–Salud pública y sistema sanitario. Informe SESPAS 2010
José Luis Aboal-Viñas
Gac Sanit 2010;24 Supl 1:12-8
Los retos de salud en todas las polı ´ticas para la investigacio ´n en salud: la investigacio ´n sobre los determinantes sociales de la salud y de las desigualdades en salud.
Borrell C, Malmusi D Gac Sanit. 2010;24.
–La evaluación del impacto en la salud: una vía para introducir la salud en todas las políticas. Informe SESPAS 2010
Santiago Esnaola, Amaia Bacigalupe, Elvira Sanz, Elena Aldasoro, Carlos Calderón, Juan Zuazagoitia, Koldo Cambra
Gac Sanit 2010;24 Supl 1:109-13
–La evaluación de políticas públicas. Informe SESPAS 2010
Jaime Pinilla, Anna García-Altés
Gac Sanit 2010;24 Supl 1:114-9
–La justificación de las políticas de salud pública desde la ética y la eficiencia económica. Informe SESPAS 2010
Miguel A. Ramiro Avilés, Félix Lobo
Gac Sanit 2010;24 Supl 1:120-7
–La salud en todas las políticas. Tiempo de crisis, ¿tiempo de oportunidades? Informe SESPAS 2010
Rosa Urbanos
Gac Sanit 2010;24 Supl 1:7-11
Sparks, M. (2013). Salud en todas las políticas. Marco para la acción de los países. Versión preliminar. Versión resumida del segundo borrador. Disponible en: http://www.paho.org/hq/
World Health Organization (1986). The Ottawa Charter for Health Promotion. Ontario, Canada: Canadian Public Health Association, Health and Welfare Canada, and the World Health Organization