Comparteix aquesta entrada

Empatia

Som capaços d’accedir a la ment d’algú altra i comprendre-la. Amb això podem facilitar la nostra conducta social. Disposem de neurones que fan que ens sentim millor o pitjor en funció de l’estat emocional que ens envolta. Empatitzar i posar-me a la pell de l’altra sense fer meu el seu estat emocional és una habilitat que ens pot ajudar en les relacions socials.
Diferents cultures ja han utilitzat la meditació, en un sentit molt ampli, pel desenvolupament dels sentiments i l’empatia. Permet reduir el sofriment, la impulsivitat, millora la concentració i tenir més consciència d’un mateix. Ajuda a tenir una comunicació més directa, expressar-nos amb honestedat i respecte, dient exactament el que volem i necessitem, sense agredir als altres.

Un gos, per posar un exemple animal, no té empatia humana però si és capaç de captar i reconèixer les emocions. Ens sentim acompanyats. La teràpia amb animals com cavalls o gossos s’han utilitzat per millorar l’expressió i l’afecte, inclús l’empatia amb persones amb dificultats.

L’empatia es pot mesurar. Saber quant empàtic és una persona en les seves relacions familiars, o amb altres companys, o en la feina tant amb els superiors com amb els subordinats. Aquest estudi permetria establir teràpies adequades per la millora de l’empatia a persones que ho necessiten i que freqüentment sofreixen rebuig social. Seria una eina adequada per a la resolució de conflictes. Tenir la capacitat d’acceptació d’un mateix i de la resta. Major receptivitat davant del que pensen o senten la gent que ens envolta. Ser persones més obertes.
Si parlem de persones amb responsabilitat, amb capacitat d’influenciar a altres es pot evitar que es prenguin decisions brusques i radicals. Aquelles més empàtiques són persones que no solen tenir prejudicis i respecten les opcions dels altres encara que siguin diferents inclús oposades. S’avançaria a l’hora de tractar diferents temes socials i utilitzaria en menor mesura la violència.
L’empatia ens capacita amb Intel·ligència Social, ser més tolerants, més flexibles mentalment i amb més respecte als temes socials.

Juli Sunyer
Veterinari
Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

  • Sweet i Johnson : Meditation Enhanced Empathy Training.
  • Franz De Wall :La edat de la empatia
  • Luis Moya Albiol: La empatia , entenderla para entender a los demàs.

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Viatjar millora el benestar

Són moltes les raons per recomanar qualsevol viatge, des d’una petita escapada prop de casa fins a destinacions llunyanes. La sensació de benestar que proporciona