Comparteix aquesta entrada

Afegim temps a la nostra vida? La reforma horària

L’altre dia buscant informació sobre les repercussions del canvi d’horari que es produirà a finals d’octubre i si tenen impacte o no en la salut de les persones, em va surgir un altre tema que també vaig trobar rmolt interessant de cares a la promoció de la salut i que hi està íntimamente lligat: La reforma horaria (https://www.reformahoraria.cat/

La reforma horària és una iniciativa ciudadana molt interessant  que impulsa canvis horaris perquè puguem gaudir de més llibertat en la gestió del nostre temps.

Per aconseguir-ho, proposa:

-Compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina.

-Introduir horaris laborals més flexibles d’entrada i sortida.

-Avançar les hores dels àpats, tant del dinar com del sopar.

-Sincronitzar els horaris de les empreses, institucions i actors socials i culturals.

Podeu trobar tot el pacte a aquest enllaç (http://presidencia.gencat.cat/web/.content/ambits_actuacio/reforma_horaria/pacte_reforma_horaria.pdf ) que no podria començar d’una manera millor:

Deia l’enyorat Carles Capdevila que l’epidèmia del mil·lenni és la manca de temps. I tots n’hem patit o en patim, d’aquesta malaltia social, essent-ne testimonis, agents o, en definitiva, víctimes… encabint en un dia més coses de les que hi caben. Tot plegat pot tenir moltes causes –a bastament analitzades en el document que es presenta– i innombrables conseqüències, que com a societat ens hem de conjurar a evitar.

I jo us pregunto, no us heu plantejat maig afegir temps a la vostra vida? I jo afegiria, temps “de qualitat”i que per tant millori la vostra qualitat de vida. Què faríeu si disposéssiu de més temps?  A mi em venen varies coses al cap que segur que a més són actius (http://www.promosalutgirona.org/la-identificacio-dactius-personals-interns-com-a-eina-dintervencio-amb-infants-i-joves/)  per mi, compartir temps amb la família i amics, practicar algun esport o senzillament fer activitat física, anar més al teatre i cinema o simplement descansar més .

Hi ha estudis que demostren que som el país del món que sopa més tard (ho fem una hora més tard que Itàlia, Portugal o Grècia) i això ha contribuït a que haguem perdut una hora sencera de son en els darrers vint anys. Aquesta manca de descans té una relació molt directa amb el rendiment educatiu així com en l’aparició de l’estrès i malalties psico-socials. Per aquesta, i moltes altres raons, és important mirar de trobar aquesta harmonia entre horaris per fer una o altra cosa, i mentre això no arribi (objectiu 2025)  mirar de gestionar el millor que sapiguem, ens deixin i vulguem el nostre TEMPS per millorar el nostre benestar físic i emocional.

Què us sembla aquesta iniciativa? Hi esteu d’acord? N’havíeu sentit a parlar? Com ens gestionem el nostre temps? Ho podríem fer millor?

Us convido a que hi reflexionem tots plegats.

Carolina Roig Buscató
Metgessa
Grup de Difusió i TiC

FOTOS PROPOSADES:

https://www.reformahoraria.cat/objectiu-2025

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Coneixes l’Slow Gardening?

En aquest post us vull parlar d’una activitat que practiquem a casa des de la pandèmia i que ens dona molta satisfacció a nivell familiar.

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dona, menopausa. Salut i vida

La menopausa és fruit de la involució natural dels ovaris amb l’edat. L’absència de menstruació és provocada per l’evolució fisiològica del cos de la dona.