Comparteix aquesta entrada

La motivació en les comunitats de pràctica professional


La participació en una comunitat de pràctica és voluntària i per tant depèn en el seu bon funcionament de la motivació personal dels seus integrants.


El grup de professionals que estem portant a terme aquest projecte de promoció de la salut ens enfrontem als reptes de mantenir una activitat de col·laboració amb altres persones amb les que no treballem en el dia a dia i que son professionals d’especialitats diferents.

Això és una gran oportunitat d’aprenentatge però també és un repte molt difícil en la mesura que cal trobar un llenguatge, uns significats compartits que faci possible treballar junts en una visió de la promoció de la salut que sí que compartim.


Juntament a la motivació d’aprendre i millorar la pràctica professional d’acord amb uns valors salutogènics, la participació en una Comunitat de pràctica de promoció de la salut pot aportar un sentit de pertinència i de recolzament social.

Aquest sentit de pertinència pot ser reforçat si aconseguim consensuar els propis objectius i els objectius dels altres per planificar de manera operativa projectes i tasques que suscitin el compromís de totes les persones participants.


De la mateixa manera, i més tractant-se d’un grup de professionals de la salut, el sentit de comunitat quedarà fiançat  si es dona un clima d’estima i reconeixement dels esforços que cada persona aporta a la Comunitat, es a dir, el reconeixement de les aportacions i mèrits de totes i cadascuna de les persones que hi participen.
Sabem que la creativitat i la generositat en l’esforç del treball col·laboratiu depenen d’aquestes bones relacions, es a dir, de dinàmiques apreciatives que per ser traslladades a les persones destinatàries de les accions de promoció de la salut primer han de ser viscudes i practicades en les relacions entre els propis professionals.

Aprendre a fer Comunitat entre professionals diferents de la salut ens serveix també per anar canviant, a poc a poc, la manera en que ens relacionem amb les persones usuàries de manera més col.laborativa.

Paco Molinero
Psicòleg
Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la