Xarxes

Comparteix aquesta entrada

Xarxes i pandèmia

Des de l’inici del confinament l’ús d’Internet s’ha disparat i en gran part es deu al major consum de videojocs en línea i a la missatgeria mòbil. El què també és cert  és que tot aquest excés d’ús de les pantalles pot ocasionar efectes al cervell.

L’Acadèmia Americana de pediatria ha fet un estudi amb nens menors de 2 anys exposats a les pantalles i ha descobert  que es produeix una disminució de la mielinització del còrtex prefrontal (la mielina ajuda a fer mes ràpida la connexió entre neurones). Aquest fet produeix un retard en l’adquisició del llenguatge.    Els nostres joves no haurien d’utilitzar pantalles: https://estilosdevidasaludable.sanidad.gob.es/actividadFisica/actividad/recomendaciones/de5a17/home.htm

Més de 2 hores al dia  per entre 6 – 16 anys

Més de 1 hora al dia per entre 3 – 6 anys

Més de mitja hora al dia per entre 2 – 3 anys.

La mitjana d’ús del mòbil a l’Estat és una de les més altes d’Europa : 3 hores i 51 minuts al dia per part dels adults. Saber la nostra xifra és possible ja que es poden utilitzar aplicacions que ho calculen i pot ser útil per a fer la reflexió:

“ EL TEMPS QUE  HEM GASTAT , EL CONSIDEREM BEN INVERTIT O PERDUT?”

El nostre pas següent es disminuir aquest temps tant com ens sigui possible i així donar exemple als nostres infants. Ells noten que no estem per ells si estem pendents tot el dia del mòbil. Disminuir aquest temps i mantenir-lo no serà fàcil, sempre que rebem una notificació ens farà dubtar de si és important o no.

CONSELLS

  • A la nit cap mòbil a l’habitació per poder mantenir el son.
  • La distància a mantenir respecte a les pantalles també és important: 35 cm pel mòbil, 40-50cm pel portàtil i 60-70 cm amb l’ordinador.
  • Establir horaris i no cedir!

Hem d’estar alerta. Quan un nen juga massa amb les pantalles està més irritable però a la vegada pensa amb més lentitud i desenvolupa anestesia afectiva (E.Kretschmer) que es pot resumir com un buidament afectiu o bé deteriorament emocional. . La vida normal no és tant ràpida ni emocionant com la dels jocs i així fa que pensin que les activitats reals són avorrides tot i ser essencials pel seu desenvolupament. Hem d’estar atents als signes que ens indiquen addicció:

  • Si deixa de fer activitats que abans li agradaven
  • Si te pitjor rendiment acadèmic
  • Si es comunica menys
  • Si te canvis d’humor persistents si no es pot connectar  o si te episodis agressius.

Aquesta situació ja existia abans , però la pandèmia la ha agreujat i ha fet que molts adults, joves i també infants visquessin un doble confinament per l’ús excessiu de pantalles. El que hem de tenir clar és que no ens queda més remei que aprendre a conviure amb les pantalles i amb totes les novetats tecnològiques,  acceptant la seva part positiva i coneixent els efectes negatius que comporta el seu ús en excés.

Montse Guixeres Puig
Farmacèutica
Grup actius

BIBLIOGRAFIA:
– Dominica Diez – Psicòloga responsable de la unitat de joc patològic i altres addiccions no tòxiques d’Althaia (Manresa)

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Coneixes l’Slow Gardening?

En aquest post us vull parlar d’una activitat que practiquem a casa des de la pandèmia i que ens dona molta satisfacció a nivell familiar.

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dona, menopausa. Salut i vida

La menopausa és fruit de la involució natural dels ovaris amb l’edat. L’absència de menstruació és provocada per l’evolució fisiològica del cos de la dona.