lesionats

Comparteix aquesta entrada

Lesionats per causa del confinament

En el transcurs d’aquests mesos de pandèmia, l’obligatorietat d’haver interromput bruscament el nostre ritme de vida i hàbits ha donat lloc al que s’anomena “el lesionat per confinament”, en referència a diverses patologies de nova aparició per algunes persones o exacerbació d’altres ja existents.

El teletreball, el sedentarisme, l’estrès pel desconegut, les conseqüències econòmiques, l’aïllament social….estan repercutint de manera evident.

Algunes de les patologies més consultades són:

 • Posturals
  Cervicàlgia, cefalees, mareig, acúfens, rigidesa articular, lumbàlgia.
  Pèrdua de massa muscular per sedentarisme.
 • Oculars
  Augment de miopia (especialment en nens), presbícia i sequedat ocular: per sobre-utilització de pantalles, visió espacial reduïda (curta distància).
 • Cutànies i capil·lars
  Dermatitis de mans (per rentat i solucions antisèptiques)
  Mascne”: aparició o empitjorament d l’acne, rosàcia i dermatitis seborreica (per les mascaretes).
  Efluvi telògen (augment de caiguda del cabell, per estrès)
  Tricotil·lomania (arrancar-se cabells, per estrès
 • Psicològics
  Trastorns associats a la incertesa, la falta de control i l’absència de recursos coneguts per protegir-nos. S’ha constatat un augment de l’ansietat i dels derivats de l’aïllament, pensaments recurrents que afecten a la presa de decisions, patrons del son i de la ingesta i al comportament social.

Aquesta crisi està posant a prova la capacitat de resiliència de cadascú.

Cap d’aquests problemes és crònic o irreversible. És per això que es recomana tant implementar rutines adaptades a la situació:

 • Fer exercici, tenir cura de l’alimentació i /o de l’excés, no descuidar la higiene personal….
 • No aïllar-se personal i socialment, mantenir converses i contactes amb familiars, amics i companys de feina utilitzant la tecnologia.
 • Aprofitar eines que s’han posat a disposició dels professionals i de la ciutadania: plataformes d’ajut psicològic, gestió econòmica, …

Anna González
Metgessa
Grup Difusió

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Lactància materna, bimaternitat i amor

Recordo les meves inquietuds quan esperava l’arribada del teu germà. Si em despertaria a la nit quan plorés, si sabria què li passava a cada