lesionats

Comparteix aquesta entrada

Lesionats per causa del confinament

En el transcurs d’aquests mesos de pandèmia, l’obligatorietat d’haver interromput bruscament el nostre ritme de vida i hàbits ha donat lloc al que s’anomena “el lesionat per confinament”, en referència a diverses patologies de nova aparició per algunes persones o exacerbació d’altres ja existents.

El teletreball, el sedentarisme, l’estrès pel desconegut, les conseqüències econòmiques, l’aïllament social….estan repercutint de manera evident.

Algunes de les patologies més consultades són:

  • Posturals
    Cervicàlgia, cefalees, mareig, acúfens, rigidesa articular, lumbàlgia.
    Pèrdua de massa muscular per sedentarisme.
  • Oculars
    Augment de miopia (especialment en nens), presbícia i sequedat ocular: per sobre-utilització de pantalles, visió espacial reduïda (curta distància).
  • Cutànies i capil·lars
    Dermatitis de mans (per rentat i solucions antisèptiques)
    Mascne”: aparició o empitjorament d l’acne, rosàcia i dermatitis seborreica (per les mascaretes).
    Efluvi telògen (augment de caiguda del cabell, per estrès)
    Tricotil·lomania (arrancar-se cabells, per estrès
  • Psicològics
    Trastorns associats a la incertesa, la falta de control i l’absència de recursos coneguts per protegir-nos. S’ha constatat un augment de l’ansietat i dels derivats de l’aïllament, pensaments recurrents que afecten a la presa de decisions, patrons del son i de la ingesta i al comportament social.

Aquesta crisi està posant a prova la capacitat de resiliència de cadascú.

Cap d’aquests problemes és crònic o irreversible. És per això que es recomana tant implementar rutines adaptades a la situació:

  • Fer exercici, tenir cura de l’alimentació i /o de l’excés, no descuidar la higiene personal….
  • No aïllar-se personal i socialment, mantenir converses i contactes amb familiars, amics i companys de feina utilitzant la tecnologia.
  • Aprofitar eines que s’han posat a disposició dels professionals i de la ciutadania: plataformes d’ajut psicològic, gestió econòmica, …

Anna González
Metgessa
Grup Difusió

Altres articles

Salutogènesi
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Evidències

La nostra percepció de la realitat pot ser poc fiable. I sovint per la part negativa: creiem que és pitjor del que ens mostren les