lesionats

Comparteix aquesta entrada

Lesionats per causa del confinament

En el transcurs d’aquests mesos de pandèmia, l’obligatorietat d’haver interromput bruscament el nostre ritme de vida i hàbits ha donat lloc al que s’anomena “el lesionat per confinament”, en referència a diverses patologies de nova aparició per algunes persones o exacerbació d’altres ja existents.

El teletreball, el sedentarisme, l’estrès pel desconegut, les conseqüències econòmiques, l’aïllament social….estan repercutint de manera evident.

Algunes de les patologies més consultades són:

 • Posturals
  Cervicàlgia, cefalees, mareig, acúfens, rigidesa articular, lumbàlgia.
  Pèrdua de massa muscular per sedentarisme.
 • Oculars
  Augment de miopia (especialment en nens), presbícia i sequedat ocular: per sobre-utilització de pantalles, visió espacial reduïda (curta distància).
 • Cutànies i capil·lars
  Dermatitis de mans (per rentat i solucions antisèptiques)
  Mascne”: aparició o empitjorament d l’acne, rosàcia i dermatitis seborreica (per les mascaretes).
  Efluvi telògen (augment de caiguda del cabell, per estrès)
  Tricotil·lomania (arrancar-se cabells, per estrès
 • Psicològics
  Trastorns associats a la incertesa, la falta de control i l’absència de recursos coneguts per protegir-nos. S’ha constatat un augment de l’ansietat i dels derivats de l’aïllament, pensaments recurrents que afecten a la presa de decisions, patrons del son i de la ingesta i al comportament social.

Aquesta crisi està posant a prova la capacitat de resiliència de cadascú.

Cap d’aquests problemes és crònic o irreversible. És per això que es recomana tant implementar rutines adaptades a la situació:

 • Fer exercici, tenir cura de l’alimentació i /o de l’excés, no descuidar la higiene personal….
 • No aïllar-se personal i socialment, mantenir converses i contactes amb familiars, amics i companys de feina utilitzant la tecnologia.
 • Aprofitar eines que s’han posat a disposició dels professionals i de la ciutadania: plataformes d’ajut psicològic, gestió econòmica, …

Anna González
Metgessa
Grup Difusió

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la