Comparteix aquesta entrada

S’acaba l’estiu…i ara què? Cada dia mindfulness!

S’acaba l’estiu i tornem de les vacances amb les bateries recarregades, o no?
Cadascú viu la tornada de manera diferent, tot i així, és fàcil sentir al carrer, la feina o a la platja: “Uf! s’han acabat les vacances, tornem a la feina, quina “depre”!!!. Sembla que gairebé ningú li agrada el què fa…o potser és que no ens agrada com ho fem. No sé, la veritat és que a mi m’ha passat volant i no he sigut capaç de desconnectar del tot. La manca de temps en el dia a dia i voler arribar a tot ens impedeix gaudir d’allò que ens agrada i és important per a nosaltres. No tenim temps per ser feliços, no ens ho podem permetre, i ho acabem deixant per més tard.


De tornada a casa, amb el cap ple d’estressors, m’aturo davant d’un quiosc de premsa i llegeixo: “EVERY DAY MINDFULNESS. Finding Focus, Calm, and Joy“, és una publicació especial de National Geographyc. Només la pau que transmet la foto de portada ja em fa sentir millor. La compro, no sé si tindré prou paciència per llegir-la però aquella foto em sembla tant relaxant que em resulta inevitable emportar-me-la cap a casa. Per primera vegada aquesta tarda m’he aturat a respirar i és només una foto!!!.

L’autora és Laurie J. Cameron, professora a la University of Maryland’s Robert H. Smith School of Business, on integra la pràctica del mindfulness (traduït com atenció o consciència plena) amb l’experiència en lideratge. En aquest volum ens mostra una petita guia adaptada del seu llibre “The mindful day“. Després d’una introducció en el tema on explica les 10 qualitats de l’atenció plena o mindfulness, ens guia en cinc capítols a través d’aquesta practica, posant atenció en la nostra llar, la feina i en l’amor. Ens proposa una sèrie d’exercicis en tots el àmbits del nostre dia a dia des de que ens despertem al matí fins que  ens anem a dormir que poden transformar positivament el nostre dia i la nostra vida. Una guia per trobar concentració, calma i alegria cada dia.

En aquesta línea, Jon Kabat-Zinn, considerat el pare del mindfulness, explica en una entrevista realitzada a Barcelona com la seva pràctica ens pot ajudar a escapar de la sensació de manca de temps. En aquesta entrevista explica que “fer tard” és un pensament  i que els pensaments són molt poderosos. Tan bon punt pensem que fem tard comencem a prendre males decisions que ens porten finalment a fer tard i a complicar-nos més la vida.

Però com he dit, el mindfulness s’aplica a tots els àmbits de la nostra vida. Pel que fa a la part laboral, aquestes pràctiques ja s’estan incorporant a nivell curricular en escoles de negocis com la de Harvard o la d’Stern de la Universitat de NY (NYU) que ho incorpora en els seus MBA per entrenar als futurs líders. També en escoles de medicina, tant per aplicar-les en pacients, com per ajudar als propis estudiants i futurs metges en el seu dia a dia. En un estudi als Estats Units es va proposar un curs de 8 setmanes de mindfulness per a professionals sanitaris com a possible estratègia de prevenció / intervenció per millorar la resiliència a l’estrès i reduir el risc de burnout. Van participar 27 professionals de infermeria, odontologia, medicina, farmàcia, treball social, salut mental i investigació clínica i el resultats varen mostrar reduccions estadísticament significatives de la percepció de l’estrès, l’ansietat i el burnout dels participants.

El mindfulness s’ha aplicat també en àmbits com la farmàcia comunitària. Un estudi pilot realitzat a Canadà proposava un programa de meditació de mindfulness de vuit setmanes per a pacients amb ansietat o depressió. La pràctica era proporcionada per un farmacèutic un cop per setmana dins de l’espai clínic d’una farmàcia comunitària. Els resultats d’aquest estudi van indicar que un programa de mindfulness realitzat en una farmàcia comunitària i proporcionat per un farmacèutic per a pacients amb depressió o ansietat, o tots dos, pot donar lloc a una reducció de la gravetat de les seves condicions per als participants.

Empreses líders han invertit en mindfulness i altres ja comptem amb un departament de Mindfulness per millorar el benestar del seus treballadors. Segons un article publicat a La Vanguardia, els programes de meditació i mindfulness introduïts en empreses com Google, Apple, LinkedIn, Repsol, Procter & Gamble o Mahou San Miguel, han permès no només reduir les baixes per estrés, ansietat o depressió -fins un 78%, segons un estudi d’Adecco-, sinó també millorar les relacions interpersonals i augmentar la productivitat. Segons Yael Shy i Connie Kim de NYU les pràctiques de mindfulness no només desenvolupen les habilitats dels estudiants com futurs gerents i líders, sinó que també milloren la seva intel·ligència emocional i profunditzen en les seves vides sovint estressants i orientades als resultats.

Sigui com sigui, jo ja m’hi poso…

Judith Mallolas
Farmacèutica
Grup de Recerca

Per saber-ne més:

EVERY DAY MINDFULNESS. Finding focus, calm, and joy. Laurie J. Cameron. National Geographic Special Publication. National Gepgraphic Partners, LLC. 2019. ISSN 2160-7141
 https://www.youtube.com/watch?v=1ZOWbjE9JAU. Jon Kabat-Zinn: Mindfulness para vivir sin prisas | Editorial Kairós
Weingartner LA, et al. Compassion cultivation training promotes medical student wellness and enhanced clinical care. BMC Med Educ. 2019 May 10;19(1):139
Chung AS, et al. A targeted mindulness curriculum for medical student during their emergency medicine clerkship experience. West J Emerg Med 2018 Jul;19(4):762-766
Noble HReid JWalsh IKEllison SEMcVeigh C. Evaluating mindfulness training for medical and PhD nursing students. Br J Nurs. 2019 Jun 27;28(12):798-802
Kinser P, Braun S, Deeb G, Carrico C, Dow A. “Awareness is the first step”: An interprofessional course on mindfulness & mindful-movement for healthcare professionals and students. Complement Ther Clin Pract. 2016 Nov;25:18-25.
Perepelkin JAntunes KBoechler LRemillard AJMildenberger L. Providing mindfulness meditation for patients with depression and anxiety in a community pharmacy: A pilot study. J Am Pharm Assoc (2003). 2019 Mar – Apr;59(2):258-264.

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la