Comparteix aquesta entrada

Prescripció social: una eina en promoció de la salut?

La prescripció social o recomanació d’actius és un mitjà que permet als professionals de la salut aconsellar aquells serveis locals i comunitaris no clínics per a la salut i benestar de les persones: clubs socials, clubs esportius, grups d’autoajuda, classes de cuina, classes d’art o dansa, clubs de lectura i un llarg etcètera. És una eina clàssica d’abordatge bio-psicosocial que dóna un enfoc promotor de la salut a la feina diària dels professionals de la salut.

Però, com podem aplicar la prescripció social de manera efectiva? Es tracta només de donar consells del tipus “surt a caminar 3 cops per setmana” a nivell individual o podem fer una xarxa d’actius locals que fonamentin i cohesionin la prescripció social a nivell comunitari? La prescripció social, funciona?

A l’original de la revista Comunidad “Los retos de la prescripción social en la Atención Primaria de Catalunya: la percepción de los profesionales” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’identifica la prescripció social com una ajuda per adquirir hàbits saludables, portar una vida més activa i millorar les relacions i el suport social de les persones. De fet, el significat d’un estil de vida actiu inclou totes aquelles activitats socials i laborals diàries que estimulen de manera física i mental a la persona.

Al Regne Unit, on porten temps implicats en estratègies en promoció de la salut com la prescripció social, els professionals de la salut són el link entre les persones i les activitats promogudes per entitats comunitàries de manera que existeixen catàlegs a nivell local on el professional pot triar l’activitat més adequada per la prescripció social. A Astúries, l’Observatorio de Salud té connectat el mapa d’activitats comunitàries i actius amb els sistemes d’informació d’Atenció Primària, potenciant l’accés a través de web, dispositius mòbils i la difusió d’agents locals de salut. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) disposa d’un cercador d’Actius i salut on hi podem accedir fàcilment.

Podria ser la prescripció social o la recomanació d’actius una eina útil dels professionals per promocionar la salut? Com podem saber des de la nostra pràctica professional quines són les activitats disponibles al nostre entorn? A les comarques gironines disposem d’un mapa d’actius? La idea és senzilla però la realitat complexa. Tot i així, de vegades les opcions més saludables són les més fàcils de prendre.

Si esteu interessats/es en saber-ne més, us recomanem els següents links:

MAPSCORPS: projecte americà de mapa d’actius liderat per la Universitat de Chicago que produeix dades d’alta qualitat sobre els actius comunitaris amb la finalitat de millorar la condició humana.

Helen Stokes-Lampard: Social prescribing and the corrent NHS landscape. Vídeo molt interessant de la presidenta del Royal College of General Practitioners (Regne Unit) sobre l’experiència de la prescripció social.

Salud Comunitaria: ¿Qué es eso de la prescripción social? ¿Funciona? Entrada de blog de Rafa Cofiño parlant de la seva visió de la prescripció social.

Míriam Capel
Farmacèutica
Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

Referències:

Capella González J, Braddick F, Schwartz Fields H, Segura Garcia L, Colom Farran J. Los retos de la prescripción social en la Atención Primaria de Catalunya: la percepción de los profesionales. Comunidad septiembre 2016;18(2):7

Brandling, Janet ; House, William. Social prescribing in general practice: adding meaning to medicine. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, June 2009, Vol.59(563), pp.454-6

Altres articles

Salut ambiental
Sin categoría
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Nous hàbits i salut pel planeta

Setembre, un dels moments simbòlics en què sentim que comença un nou cicle i ens plantegem canvis, millores, a la nostra vida. En aquest estiu