Comparteix aquesta entrada

Prescripció social: una eina en promoció de la salut?

La prescripció social o recomanació d’actius és un mitjà que permet als professionals de la salut aconsellar aquells serveis locals i comunitaris no clínics per a la salut i benestar de les persones: clubs socials, clubs esportius, grups d’autoajuda, classes de cuina, classes d’art o dansa, clubs de lectura i un llarg etcètera. És una eina clàssica d’abordatge bio-psicosocial que dóna un enfoc promotor de la salut a la feina diària dels professionals de la salut.

Però, com podem aplicar la prescripció social de manera efectiva? Es tracta només de donar consells del tipus “surt a caminar 3 cops per setmana” a nivell individual o podem fer una xarxa d’actius locals que fonamentin i cohesionin la prescripció social a nivell comunitari? La prescripció social, funciona?

A l’original de la revista Comunidad “Los retos de la prescripción social en la Atención Primaria de Catalunya: la percepción de los profesionales” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’identifica la prescripció social com una ajuda per adquirir hàbits saludables, portar una vida més activa i millorar les relacions i el suport social de les persones. De fet, el significat d’un estil de vida actiu inclou totes aquelles activitats socials i laborals diàries que estimulen de manera física i mental a la persona.

Al Regne Unit, on porten temps implicats en estratègies en promoció de la salut com la prescripció social, els professionals de la salut són el link entre les persones i les activitats promogudes per entitats comunitàries de manera que existeixen catàlegs a nivell local on el professional pot triar l’activitat més adequada per la prescripció social. A Astúries, l’Observatorio de Salud té connectat el mapa d’activitats comunitàries i actius amb els sistemes d’informació d’Atenció Primària, potenciant l’accés a través de web, dispositius mòbils i la difusió d’agents locals de salut. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) disposa d’un cercador d’Actius i salut on hi podem accedir fàcilment.

Podria ser la prescripció social o la recomanació d’actius una eina útil dels professionals per promocionar la salut? Com podem saber des de la nostra pràctica professional quines són les activitats disponibles al nostre entorn? A les comarques gironines disposem d’un mapa d’actius? La idea és senzilla però la realitat complexa. Tot i així, de vegades les opcions més saludables són les més fàcils de prendre.

Si esteu interessats/es en saber-ne més, us recomanem els següents links:

MAPSCORPS: projecte americà de mapa d’actius liderat per la Universitat de Chicago que produeix dades d’alta qualitat sobre els actius comunitaris amb la finalitat de millorar la condició humana.

Helen Stokes-Lampard: Social prescribing and the corrent NHS landscape. Vídeo molt interessant de la presidenta del Royal College of General Practitioners (Regne Unit) sobre l’experiència de la prescripció social.

Salud Comunitaria: ¿Qué es eso de la prescripción social? ¿Funciona? Entrada de blog de Rafa Cofiño parlant de la seva visió de la prescripció social.

Míriam Capel
Farmacèutica
Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona

Referències:

Capella González J, Braddick F, Schwartz Fields H, Segura Garcia L, Colom Farran J. Los retos de la prescripción social en la Atención Primaria de Catalunya: la percepción de los profesionales. Comunidad septiembre 2016;18(2):7

Brandling, Janet ; House, William. Social prescribing in general practice: adding meaning to medicine. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, June 2009, Vol.59(563), pp.454-6

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la