Comparteix aquesta entrada

El secret de la felicitat ?

L’any 2012, la ONU va declarar oficialment el 20 de març “Dia Internacional de la Felicitat”, i coincidint amb aquesta data, presenta anualment “l’informe Mundial de la Felicitat en el Món”. Aquest  classifica  a diferents països segons l’opinió dels seus ciutadans respecte a factors que afecten al seu benestar com la distribució equitativa dels ingressos, la seguretat sentida, la cohesió social,  l’esperança de vida saludable, la igualtat de gènere, la corrupció… L’últim informe de 2020, ha donat èmfasi a la influència de l’entorn social, urbà i natural en la nostra felicitat. Una sòlida xarxa social és un recurs cabdal per a fer front  a situacions adverses.

Dels 156 països estudiats, Espanya ocupa el lloc 28. Si ho mirem per ciutats, Barcelona ocupa el lloc 55 de 173 ciutats analitzades.

Els que repetidament apareixen entre els deu primers de la llista anual són els països del nord d’Europa: Finlàndia, Dinamarca, Noruega, Suècia i Islàndia. Nosaltres, un país amb un clima excepcional, alegre, que viu molt la vida social…. perquè no ens sentim més feliços? O millor, què provoca que els ciutadans dels països nòrdics se sentin tan feliços?

Segons l’Informe, aquests països tenen en comú el sentiment de  que la seva democràcia funciona, serveis socials generosos i efectius, nivells baixos de corrupció i criminalitat.. Es senten lliures, tenen confiança entre ells i en les institucions governamentals.  Creuen en el seu estat de benestar.

Segurament el nostre model de benestar i la nostra percepció sobre ell dista molt del sentit pels ciutadans dels països nòrdics, no podríem competir. Però hi ha altres factors que podem “adoptar” de la cultura nòrdica  i que poden ajudar-nos a augmentar el benestar i la qualitat de vida. Segons Weik Wiking el “hygge” és un secret dels danesos per experimentar la felicitat.

Weik Wiking és el director de l’Institut per a la recerca de la Felicitat a Copenhague, i membre fundador de la Xarxa Latinoamericana de Polítiques de Benestar i Qualitat de Vida. Ha publicat diferents obres sobre el tema.

La paraula “hygge” és difícil de traduir en altres idiomes; per als danesos és un adjectiu i un verb, i vol dir benestar. Està  molt integrada en la seva vida quotidiana i l’utilitzen sovint en les  converses per a referir-se a les coses, experiències i moments que els resulten agradables.

El hygge està relacionat amb  la sensació de sentir-nos còmodes, segurs, en pau, protegits del mon. Sol estar lligada a la llar on vivim. Es relaciona amb un ambient tranquil, relaxat, proper, confortable, acollidor, amb el tacte d’una manta suau, una il·luminació càlida, un bon llibre, espelmes enceses, amb el plaer de cuinar en bona companyia menjars casolans, fets amb temps i amor…

El hygge també  s’experimenta a l’exterior, en contacte amb la natura. Se sent fent senderisme, passejant en bicicleta.. o per exemple després d’una tarda caminant pel bosc amb els amics, o esquiant, quan tots preparen el sopar mentre prenen  una beguda calenta i s’asseuen en semicercle al voltant de la llar de foc, sentint el seu crepitar.

Les activitats hyggelige pretenen oferir un descans al nostre jo responsable, estressat, complidor, relaxar-nos, gaudir el present. Alliberen oxitocina, disminueixen la hostilitat i augmenten la connexió social.  A nivell de ciutat, els horts comunitaris són un exemple de com obtenir una atmosfera  hyggelyng, en el que els veïns cuiden els fruits de la terra mentre conversen  i socialitzen prenent un té, evitant la soledat i l’aïllament.

En definitiva, el hygge proporciona als danesos una  visió salutogènica, els permet augmentar el seu benestar i qualitat de vida mitjançant el gaudiment  dels petits plaers de la vida.

La nostra cultura està plena de moments potencialment hyggelige. iMalgrat l’impacte que la pandèmia està produint en el nostre benestar hem pogut sentir més que mai la importància de cuidar-nos i mantenir-nos connectats tot i la separació física. Factors com tenir una llar confortable i el contacte amb la natura ens han ajudat a  sentir-nos millor, i la tecnologia ens ha apropat als nostres éssers estimats a través de les trobades virtuals, convertint-se en veritables actius en salut.

Si som capaços d’incorporar la filosofia “hygge”  a la nostra vida, prenent consciència dels nostres actius en salut, segurament augmentarem la nostra percepció de benestar i qualitat de vida, i en conseqüència ens sentirem més feliços. Provem?

Elena Olabarrieta
Infermera
Grup d’actius

BIBLIOGRAFIA
– Wiking, M. Hygge, la felicidad en las pequeñas cosas. 1a ed. Barcelona: Grupo Planeta;  2017
– Helliwell, John F., Richard Layard, Jeffrey Sachs, and Jan-Emmanuel De Neve, eds. 2020. World Happiness Report 2020. New York: Sustainable Development Solutions Network
– Disponible a: https://worldhappiness.report/ed/2020/

Arxivat com a: Hàbits saludablesEtiquetat com a: benestarFelicitatHYGGE

Altres articles

Polítiques de Salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Imaginant la salut pública a Catalunya

Per saber com hauria de ser la Salut pública de Catalunya hauríem de començar sabent què és la salut pública. Segons la OMS “la salud